In Den Haag is vandaag het Alkmaarse Odysseus met ruime afstand landskampioen geworden. De Alkmaarders gingen zaterdag al het laatste speelweekend in met een voorsprong van drie punten op titelverdediger Viking Venlo. Deze voorsprong werd geleidelijk verder uitgebouwd gedurende het weekend. Odysseus won elke wedstrijd overtuigend, daar waar de concurrenten continu punten bleven morsen. Venlo verloor van zaterdag van Michiel de Ruyter en zondag van Rijnland, vervolgens verloor Rijnland weer verrassend van Groningen, die weer gelijk speelde tegen Michiel de Ruyter en zo verliep de competitie gunstig voor Odysseus. Het Alkmaarse team wist zich al kampioen terwijl de grote wedstrijden van de zondagmiddag nog gespeeld moesten worden. Pas in de laatste wedstrijd werd verloren van Viking Venlo, maar dat mocht de pret niet meer drukken. Odysseus voor de derde keer landskampioen, na de titels van 2016 en 2017. Voor Venlo betekende de overwinning op Odysseus wel een zekere tweede plaats en daarmee plaatsing voor de Europese Clubkampioenschappen over twee weken in Belfast. Ondertussen pakte Rijnland de bronzen medaille. Directe concurrent Michiel de Ruyter werd in een thriller met 3-1 verslagen.

(tekst gaat verder onder de foto)

De top drie in de Hoofdklasse: (1) Odysseus (midden), (2) Viking Venlo (links) en (3) Rijnland (rechts)

Odysseus deed het ook goed in de Juniorenklasse. De talenten van de club wonnen zilver. Deventer pakte de landstitel in deze Onder 18 klasse. Nog meer Deventer succes was er in Derde Klasse. Het D-team van Deventer won alle wedstrijden en eindigde met maar liefst 21 punten meer dan de nummer twee UKC. In de Tweede Klasse was de strijd om de titel een stuk spannender. Tot aan het einde ging het gelijk op tussen Waterwolf, Michiel de Ruyter D en het B-team van thuisclub Windhappers. Een overtuigende 6-1 overwinning op Windhappers zette het team van Waterwolf op de titelkoers. Het D-team van Michiel de Ruyter verloor ondertussen verrassend van Helmvaarders, waarna Waterwolf uiteindelijk de titel weet te pakken.

In de Eerste Klasse werd Keistad A overtuigend kampioen. Het Amersfoortse team degradeerde vorig jaar na jaren Hoofdklasse uit de hoogste klasse, om nu dus direct weer te promoveren. Saillant was toch de nederlaag in de laatste wedstrijd tegen hun eigen B-team. Hierdoor eindigde Keistad B op een tweede plaats. Om vervolgens ook de promotie-degradatie wedstrijd van Odysseus B te winnen. Het reserveteam van Odysseus speelde verder een prima competitie in de Hoofdklasse, met onder andere een knap gelijkspel tegen Michiel de Ruyter, maar kon de achtste plaats niet ontlopen. In de promotie-degradatie wedstrijd moest het Alkmaarse team opvallend genoeg zijn meerdere erkennen in het B-team van Keistad dat voor de 5e keer de promotie-degradatie speelde en voor het eerst in al die jaren wist te winnen. Keistad dus met twee teams gepromoveerd en Odysseus zowel landskampioen als met het B-team gedegradeerd.

De landstitel van Odysseus is extra speciaal voor Erwin Roos. Roos won namelijk zijn vijftiende Nederlandse landstitel en zijn achttiende in totaal, als ook zijn drie Britse landstitels worden meegerekend. In Nederland evenaart hij daarmee recordhouder Jeroen Dieperink (12x Deventer, 3x Groningen). Roos speelt al sinds 1985 kanopolo en won zijn eerste titels met Rijnland in de jaren ’90. Vervolgens speelde hij begin deze eeuw in Engeland bij St. Albans waar hij ook nog drie keer landskampioen werd. Hij stapte vervolgens over naar Deventer om daar alles te winnen want je maar winnen kon en speelt nu al ruim tien jaar voor Odysseus waar hij dus al weer drie titels wist te winnen.

Erwin Roos (Odysseus) in actie

NK Kanopolo podia:
Hoofdklasse:
(1) Odysseus, (2) Viking Venlo, (3) Rijnland A
Eerste Klasse:
(1) Keistad A, (2) Keistad B, (3) Helmvaarders A
Tweede Klasse:
(1) Waterwolf, (2) Michiel de Ruyter D, (3) Windhappers B
Derde Klasse:
(1) Deventer D, (2) UKC B, (3) Helmvaarders C
Junioren Klasse:
(1) Deventer, (2) Odysseus, (3) Waterwolf
alle uitslagen en eindstanden: NK kanopolo 2022 – kayakers.nl

Odysseus A: landskampioen.
Vlnr: Erwin Roos, Remko van Vliet, Job Walraven, Jort Pel, Jouke Sjollema en Dylan Tough.


Categorieën: Nieuws