Elke ploeg die deelneemt aan het NK dient minimaal twee scheidsrechters te leveren. Periodiek worden er scheidsrechterscursussen gegeven om (startende) scheidsrechters te onderwijzen. Scheidsrechters worden ingedeeld in een specifiek niveau o.b.v. hun ervaring en de ontwikkeling die ze tonen. Er zijn drie niveau’s: 2e klasse, 1e klasse en Hoofdklasse (respectievelijk niveau 2, niveau 3 en niveau 4 van de opleidingscriteria van het Watersportverbond voor scheidsrechters kanopolo, deze criteria zijn op te vragen bij de commissie).

Derde & Jeugdklasse
Besloten is om in de 3e klasse en Jeugdklasse van de NK geen scheidsrechters meer op ‘naam’ in te delen maar op ‘club’. Een club die een wedstrijd toegewezen krijgt om die te begeleiden als scheidsrechter is zelf verantwoordelijk voor aanwijzen van scheidsrechters. Dit doen wij omdat het verloop van scheidsrechters in deze klasse jaar-op-jaar erg hoog is en wij niet de capaciteit hebben om dit jaarlijks te monitoren of te beoordelen. In de 2e klasse en alle hogere klassen zullen scheidsrechters dus wel op naam worden aangesteld.

ICF scheidsrechters
Als je diverse jaren op Hoofdklasse niveau gefloten hebt, dan kan je opgaan voor je ICF certificering. De ICF neemt bij diverse internationale toptoernooien examens af. Vervolgens kan je door de commissie afgevaardigd worden om Oranje te begeleiden naar internationale toernooien. Voor WK’s en EK’s selecteert de ICF een select gezelschap van scheidsrechters.