Elke ploeg die deelneemt aan het NK dient minimaal twee scheidsrechters te leveren. Op zondag 22 maart 2020 zal er bij kanovereniging UKC in Utrecht een theoriecursus voor beginnende scheidsrechters worden gegeven. De cursus wordt gegeven door Martijn Rol en Danny Buis, beide ICF scheidsrechters, en is bedoeld voor zowel beginnende scheidsrechters als ervaren scheidsrechters die weer even de theorie willen bijspijkeren.

Classificatieniveau 
Op basis van voorgaande Nederlandse Kampioenschappen (NK) hebben we een overzicht van scheidsrechters opgesteld en hen ingedeeld in een specifiek niveau. Er zijn drie niveau’s: 2e klasse, 1e klasse en Hoofdklasse (respectievelijk niveau 2, niveau 3 en niveau 4 van de opleidingscriteria van het Watersportverbond voor scheidsrechters kanopolo, deze criteria zijn op te vragen bij de commissie). Deze selectie is de basis voor indeling van scheidsrechters voor de NK 2020. Uiteraard dient een team bij inschrijving nog steeds de voor hun team fluitende scheidsrechters formeel aan te melden. Mis je scheidsrechters op de lijst die wel gaan fluiten op de NK, neem dan contact op met Danny Buis, Hoofd Scheidsrechter. De lijst vind je hier: Overzicht Scheidsrechters 2019-2020

Startende scheidsrechters
Van nieuwe, nog niet op een niveau ingedeelde scheidsrechters , die op het NK gaan fluiten in de 2e klasse of hoger, wordt verwacht dat zij een theorie-examen gaan doen. Doel is hiermee het algehele niveau van scheidsrechters te verhogen. Dit examen is momenteel in ontwikkeling. Scheidsrechters kunnen wel al aangemeld worden voor de NK. Tijdens de NK zullen deze scheidsrechters beoordeeld worden in de praktijk.

Het theorie-examen kan worden afgenomen tijdens:
– Helmond International Tournament
– de NK weekenden in Alkmaar, Den Haag en Helmond

Derde & Jeugdklasse
Besloten is om in de 3e klasse en Jeugdklasse van de NK geen scheidsrechters meer op ‘naam’ in te delen maar op ‘club’. Een club die een wedstrijd toegewezen krijgt om die te begeleiden als scheidsrechter is zelf verantwoordelijk voor aanwijzen van scheidsrechters. Dit doen wij omdat het verloop van scheidsrechters in deze klasse jaar-op-jaar erg hoog is en wij niet de capaciteit hebben om dit jaarlijks te monitoren of te beoordelen. In de 2e klasse en alle hogere klassen zullen scheidsrechters dus wel op naam worden aangesteld.

ICF scheidsrechters
Als je diverse jaren op Hoofdklasse niveau gefloten hebt, dan kan je opgaan voor je ICF certificering. De ICF neemt bij diverse internationale toptoernooien examens af. Vervolgens kan je door de commissie afgevaardigd worden om Oranje te begeleiden naar internationale toernooien. Voor WK’s en EK’s selecteert de ICF een select gezelschap van scheidsrechters.