Kanopolo is balsport waarbij men zich in een kano (kayak) voortbeweegt.

Twee teams van 5 spelers proberen in 2 x 10 minuten zoveel mogelijk doelpunten te scoren in het doel dat op twee meter hoogte vanaf het water hangt.

De bal mag met de hand en de peddel gespeeld worden. Spelers in balbezit mogen omgeduwd worden en de kano’s komen veel met elkaar in contact om zo een goede positie of de bal te veroveren.

De uitrusting van een kanopolospeler bestaat uit:

  • Kano
  • Peddel
  • Spatzeil
  • Zwemvest
  • Helm

De 5 spelers in het veld kunnen onbeperkt wisselen met de maximaal 3 wisselspelers. Elke speler in het veld is ‘vliegende keep’ totdat iemand de keeperspositie ingenomen heeft. De keeper mag niet door de tegenstander aangeraakt worden.

Kanopolo in Nederland

Kanopolo wordt in Nederland bij zo’n 30 kanoverenigingen beoefend op verschillende niveaus. Deze clubs treffen elkaar op toernooien van 1-2 dagen, waarop gemiddeld 4 wedstrijden per dag worden gespeeld.

Het Nederlands Kampioenschap wordt gespeeld in 3 weekenden en kent 6 klasses (Hoofdklasse, Damesklasse, 1e, 2e, 3e en jeugd klasse).

In veel teams spelen mannen en vrouwen samen, alleen in de Damesklasse spelen alleen dames.

Kanopolo Internationaal

Kanopolo is een internationaal ontwikkelde sport en wordt op alle continenten gespeeld. De sport voldoet aan de eisen om als Olympisch beschouwd te kunnen worden en dat is dan ook een doel van de internationale kanopolo-gemeenschap. Tot die tijd is het hoogste podium voor landenteams de 4-jaarlijkse World Games. Ook worden er Europese- en Wereldkampioenschappen georganiseerd.

Oranje heeft in 2005 de Worldgames gewonnen en is meervoudig Europees- en Wereldkampioen (laatste keer: 2012).

Kanopolo, een laagdrempelige sport

Al doen bovenstaande videos wellicht anders denken; kanopolo is een erg laagdrempelige sport. Het enige wat je nodig hebt voor Kanopolo is een zwemdiploma en de nodige enthousiasme. De verschillende verenigingen beschikken over clubmaterialen die je kan gebruiken en bieden training voor alle niveaus, van absolute beginners tot topsport.