In 2020 is helaas het NK Kanopolo geannuleerd door toedoen van de corona-pandemie. Voor 2021 is de Kanopolocommissie van het Watersportverbond er alles aan gedaan om wel een Nederlands Kampioenschap Kanopolo te laten plaatsvinden. Dit houdt in dat we voor nu uitgaan van het scenario dat contactsport in de loop van het voorjaar weer is toegestaan en dat er vanaf april wel weer in kleine opzet wedstrijden gespeeld mogen worden met in achtneming van ‘1,5 meter-afstandregels’ op de kant en overige beperkende maatregelen. Op basis van deze uitgangspunten gaan we in 2021 volgens de volgende opzet het NK spelen:

 • In april, mei, juni en juli zullen de Hoofd-, Eerste, Tweede, Derde en Dames Klasse over 4 weekenden op 3 verschillende locaties een halve competitie spelen. De teams van deze Klassen zullen ieder een dagdeel per weekend toebedeeld krijgen om te spelen. Per locatie spelen er max 3 teams per klasse per dagdeel. Twee teams zullen dus op het water liggen en 1 team zal de scheidsrechters en jury leveren. Als een Klasse klaar is met zijn wedstrijden, vertrekken ze van de desbetreffende locatie en komt een uur later de volgende Klasse aan bod. Voor nu is onze indeling: 
  • Zaterdagochtend: Derde Klasse
  • Zaterdagmiddag 13-16u: Tweede Klasse
  • Zaterdagavond: 17-20u: Eerste Klasse
  • Zondagochtend: Hoofdklasse
  • Zondagmiddag: Damesklasse
   • En dat dus op 3 locaties in het land, deze zijn nog nader te bepalen. 
   • En dat dus over 4 speelweekenden, zie de data verderop in deze mail. 
   • Zie het Excel bestand voor een voorbeeld van hoe zo’n speelweekend eruit kan komen te zien 
 • Door op deze manier de teams, klassen en speelmomenten te spreiden over drie locaties en dagdelen, hebben we in beginsel op elke locatie max 3 teams aanwezig. In de praktijk zal dit tot max 30 spelers/coaches/begeleiding op een locatie leiden en dat zou binnen eventuele beperkende 1,5 meter maatregelen te organiseren moeten zijn. 
 • Vervolgens is er in september nog een finale weekend met play-offs voor titel, podium, promotie en degradatie. Alleen de Damesklasse zal naar verwachting al na de 4 speelweekenden in het voorjaar afgerond zijn
 • We gaan er hierbij vanuit dat elke Klasse max 9 teams omvat. In de Derde klasse wijst de historie uit dat er meer teams mee doen. Als dit ook komend jaar gebeurt, dan kan het zijn dat er nog een 4e locatie bij komt voor de Derde klasse of dat we op een locatie toch 4 teams ontvangen. Dit is nog nader te bepalen en afhankelijk van de inschrijving en de inrichting van de locatie.
 • Voor de juniorenklasse (onder 18 jaar) zal er een apart speelweekend in juni worden georganiseerd, waarna deze klasse in september zal worden afgerond. 
 • Plaatsing Europese Clubkampioenschappen: aangezien pas in september bekend is wie de landskampioen en nummer 2 van de Hoofdklasse zullen zijn, is besloten om van de reguliere kwalificatieregel af te wijken. Voor 2021 zullen de teams die 1 en 2 staan na de gespeelde halve competitie, worden afgevaardigd. 
 • Playoffs –> in september voor Hoofd/Eerste/Tweede/Derde klasse: worden gespeeld over 2 speelweekenden, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona wordt bepaald of deze op 1 locatie of weer gespreid over 3 locaties worden gespeeld. De nummers 1-4 in elke klasse spelen voor de (lands)titel en podium. De overige teams spelen voor definitieve eindranking en promotie/degradatie. Exacte competitie-opzet voor deze play-offs worden bekend gemaakt voor begin van de competitie in april. 
 • Al het bovenstaande is uiteraard geheel afhankelijk van de richtlijnen en maatregelen die de overheid stelt m.b.t. corona. De Kanopolocommissie behoudt zich ten alle tijden het recht voor de opzet aan te passen, speeldata te veranderen en/of wat dan ook nodig is om wel tot een volwaardige competitie te komen. 

Speelweekenden:

 • Hoofd, Dames, Eerste, Tweede en Derde klasse:   
  29/30 mei 2021    
  19/20 juni 2021   
  10/11 juli 2021 
  17/18 juli 2021*
  * — let op, wijziging per 29 maart: data gewijzigd ivm de corona maatregelen van de overheid. Zie nieuwbericht
 • Junioren klasse:
  26/27 juni 2021
  4/5 september 2021
    
 • Tweede, Derde klasse:
  4/5 september 2021 
    
 • Hoofd, Eerste klasse:
  18/19 september 2021  + promotie/degradatie wedstrijden Eerste/Tweede klasse

Oproep: 
– We zoeken dus per speelweekend minimaal 3 locaties! Verenigingen die als speellocatie willen dienen, kunnen zich aanmelden bij NK-toernooidirecteur Joris Heesakkers (joris.heesakkers@kanopolo.nl)
– Scheidsrechters die zelf niet meer spelen en graag willen komen helpen fluiten, zijn van harte welkom! Mail naar martijn.rol@kanopolo.nl om je aan te melden

Uitnodiging:
Eind januari willen we graag de contactpersonen van alle verenigingen (online) bij elkaar brengen om bovenstaande opzet te bespreken. Ook willen we meer informatie delen over de trainersopleiding die ontwikkeld wordt. En willen we inspiratie met elkaar delen over hoe je als vereniging omgaat met de huidige corona-perikelen en je spelers enthousiast houdt.
Datum voor dit overleg: woensdag 27 januari 20:00. 
Wil jij hierbij aanwezig zijn: mail dan naar martijn.rol@kanopolo.nl. 

Categorieën: verenigingnieuws