In het Portugese Coimbra is vandaag de eerste speeldag van het EK gespeeld, met wisselende successen voor de deelnemende Oranje teams.

In de Herenklasse startte Oranje tegen Zweden met een 4-3 overwinning. Ondanks een uitstekende eerste helft en ruime 4-1 voorsprong, werd het in de tweede helft toch nog spannend door slordig spel van onze heren waardoor de Zweden terug konden komen in de wedstrijd. Oranje wist uiteindelijk wel een nipte voorsprong vast te houden. In de daarop volgende wedstrijd bleef Oranje zoekende naar de juiste vorm in de aanval. Tegen het altijd lastige Zwitserland werd een 1-0 achterstand knap omgezet naar een terechte 2–1 voorsprong. Om uiteindelijk toch te moeten accepteren dat de Zwitsers langszij kwamen. Met een 2-2 gelijkspel gaat Oranje na 1 speeldag wel aan de leiding in de poule.

Een voorsprong die morgen verdedigd moet worden tegen de Russen. Rusland viel negatief op door in de wedstrijd tegen Zweden maar liefst drie gele kaarten in een paar minuten tijd te ontvangen. Met nog maar twee man op het veld, werd de wedstrijd conform regelgeving gestaakt en verloren de Russen reglementair met 7-0! Extra zuur, aangezien Rusland op dat moment met 5-2 voorstond tegen Zweden. Morgen staat ons dus een bijzondere ontknoping te wachten in de poule van Oranje, nu Zweden verrassend tweede staat en nog tegen Zwitserland moet terwijl op papier zelfs de Russen nog door kunnen gaan.

Oranje vs Zweden
Foto’s Hans Janssen

Bij de Dames won Oranje overtuigend van Polen met 5-2. In de kraker tegen wereldkampioen en titelverdediger Duitsland ging het vervolgens lang gelijk op. Maar zoals zo vaak wisten de Duitsers in een paar minuten tijd het verschil te maken. Na een 2-1 ruststand liepen de Duitsers aan het begin van de tweede helft binnen een paar minuten uit naar een beslissende 4-1 voorsprong. De fraaie tegengoal van Alisha van den Berg, haar tweede van de wedstrijd, kon de wedstrijd niet meer kantelen. De Duitsers liepen verder uit naar een 6-2 overwinning. Morgen staan de krakers tegen Spanje en Italië op de planning. Oranje moet winnen om door te gaan voor de volgende ronde!

Charlotte Bakkes scoort in de laatste seconden van de wedstrijd tegen Polen,. De Poolse coach ziet even niet meer zitten. Foto Hans Janssen

Bij de junioren ook wisselend succes. In de Dames O21 klasse speelt Oranje met een zeer jong team. Met een gemiddelde leeftijd van net aan

17 kon Oranje nog geen potten breken tegen de duidelijk sterkere tegenstanders van vandaag. Van Zwitserland werd met 5-1 verloren en Duitsland was met 10-4 te sterk. Toch oogt het spel van de jonge talenten veel belovend en morgen volgen nog wedstrijden tegen Groot-Brittannië en Ierland.

Dames Onder 21 in de rust van hun wedstrijd. Foto Susan Brinker

Ondertussen wisten de Heren O21 jaar zich wel succesvol te plaatsen voor de tweede ronde. Jong Oranje won overtuigend van Tsjechië (7-4) en nipt van Denemarken (2-1). Duitsland bleek een maatje te groot (6-3). Morgen in de tweede ronde gaan onze junioren op voor een plek in de halve finale. Tegenstanders: Frankrijk, Spanje en Zwitserland!

Alle uitslagen, poulestanden en speelschema, plus de links naar livestream zijn terug te vinden via www.canoepolo-tournaments.eu