Na ruim 1,5 jaar aan corona-beperkingen en dus geen wedstrijden, was het van het weekend eindelijk zo ver. De Nederlandse Kampioenschappen gingen van start. Over vier locaties in het land werden wedstrijden in de vier seniorenklassen, van Hoofd- tot Derde Klasse, gespeeld. In Uithoorn speelden de top van Nederland in de Hoofdklasse. Viking Venlo, kampioen van 2018, begon net als veel teams onwennig na een lange periode van geen wedstrijden varen en speelde gelijk (3-3) tegen thuisclub Michiel de Ruyter. Maar de Venlonaren wisten zich snel aan te passen en op te schakelen. Na een eclatante overwinning op het Haarlemse Trekvogels (10-0), verloor Viking geen wedstrijd meer. Meervoudige landskampioenen Groningen (4-3) en Odysseus (3-2) werden verslagen en ook regerend landskampioen Rijnland ging kopje onder (4-2). Na een halve competitie gespeeld te hebben gaat Venlo dan ook ruim aan de leiding met 19 punten uit 7 wedstrijden. Alleen Groningen weet goed bij te blijven met drie punten achterstand. Groningen won onder andere overtuigend van Odysseus (6-4), waardoor de Alkmaarders op plek vier met zes punten achterstand op Venlo de achtervolging moeten gaan inzetten in het volgende speelweekend. Michiel de Ruyter complementeert momenteel het tussentijdse podium.

In de Eerste klasse is het ongekend spannend. Odysseus B, Keistad B en Windhappers A delen de koppositie met allen 15 punten, op twee punten gevolgd door het tweede van Viking Venlo. De strijd om de promotie naar de Hoofdklasse is dus nog lang niet beslecht. In de Tweede klasse gaat Deventer B aan kop. De Deventernaren moesten eveneens wennen aan het weer, na lange tijd, wedstrijden varen en verloren de eerste wedstrijd van Helmvaarders C (5-6). Maar vervolgens werd elke wedstrijd met ruime cijfers gewonnen. Helmvaarders volgt op drie punten in de tussenranking, terwijl ook UKC nog kans maakt op de titel. De Utrechtenaren staan momenteel met vijf punten achterstand op een derde plaats. In de Derde klasse dit jaar helaas een magere bezetting met maar zes teams. In deze meer recreatieve klasse is de impact van ruim een jaar geen competitie varen door de corona-lockdowns, duidelijk merkbaar. Normaal bestaat deze klasse vaak uit 10-12 teams. In de huidige klasse is kanovereniging Waterwolf tot op heden superieur. Het team uit Hoofddorp verloor geen wedstrijd en gaat ruim aan de leiding met 15 punten terwijl de nummer twee Helmvaarders E net aan 6 punten heeft.

Helaas had corona niet alleen impact in de voorbereiding op dit NK, waardoor oa de speelweekenden in april en mei geschrapt moesten worden en er voor een ander speelschema gekozen is. Ook tijdens het weekend ondervonden teams hinder. Zowel in de Eerste als Derde klasse moesten teams zich terugtrekken omdat er spelers positief ge(zelf)test waren en dus uit voorzorg het hele team in quarantaine moet. Helaas heeft dit natuurlijk gevolgen voor standen omdat teams dan automatisch met 5-0 hun wedstrijden verliezen. De competitie-organisatie neemt dit verder nog in beraad.

De NK gaan verder in september. De komende weken staan internationale toernooien in Essen en België op de planning. O.a. volgend weekend de Duitsland Cup voor clubteams en het weekend daarop de ECA Cup voor landenteams. In augustus staan toernooien in Gent en Ieper op de agenda. Tenminste als de corona-maatregelen dit toelaten.

Alle uitslagen en tussenstanden, vind je terug op: https://cpt.kayakers.nl/View/NK2021sen

In Wormer, speellocatie Eerste Klasse, werd door fotograaf Bert Oldenburg veelvuldig foto’s gemaakt. Deze zijn hier te downloaden:

Categorieën: Nieuws