Afgelopen weekend heeft in Den Haag het eerste team van Viking Venlo de landstitel gewonnen. De Venlonaren wonnen in een spannende finale van titelverdediger Odysseus (Alkmaar) met 3-2. Dit jaar werd de competitie voor het eerst in historie met play-offs beslist. Op zondag speelde de top vier van de Hoofdklasse in halve finales tegen elkaar. Twee thrillers van wedstrijden werden nipt beslist. Odysseus won met 5-4 van Rijnland (Leiderdorp). In een gelijk opgaande wedstrijd waarbij Odysseus continue op voorsprong kwam en Rijnland continue weer langzij, scoorden de Alkmaarders uiteindelijk een minuut voor tijd de winnende. Voor Rijnland resteerde te weinig tijd om wederom de gelijkmaker te scoren. In de wedstrijd om brons won Rijnland wel van Michiel de Ruyter (Uithoorn) met 5-3. Het eerste team van Michiel de Ruyter had op zijn beurt de halve finale van Venlo verloren. Een gelijkspel (2-2) eindigde in verlenging waarin Arthur Gelderman van grote afstand de golden goal scoorde (3-2). In de finale speelden dus Odysseus en Viking Venlo tegen elkaar. Twee teams die sterk aan elkaar gewaagd zijn. Eerder in de reguliere competitie won Odysseus met 4-3 en in de eerste ronde van de play-offs werd het gelijk (1-1). Nu was Venlo net de bovenliggende partij. Met een 3-2 overwinning won de landskampioen van 2018 en 2021 voor de derde keer de landstitel.

In de Promotieklasse dwong Deventer een terugkeer af naar de hoogste klasse door bij de beste twee te eindigen. In 2012 speelde de recordkampioen voor het laatst in de Hoofdklasse. Het Haarlemse Trekvogels werd eerste en zorgde daar door voor lijfsbehoud. Trekvogels mag volgend jaar ook weer uitkomen in de Hoofdklasse. Keistad B en Michiel de Ruyter 2 degraderen daardoor uit de Hoofdklasse.

In de Eerste Klasse A werd er gestreden door zes teams om ook volgend jaar weer in de Eerste Klasse te mogen spelen. Viking Venlo B en Rijnland B streden uiteindelijk om de eerste plaats. In de afsluitende finale was Rijnland met 4-1 duidelijk de sterkste. Windhappers A (Den Haag), Michiel de Ruyter 3 en Groningen B eindigden onderaan in de klasse en starten volgend jaar in de Tweede Klasse. Waterwolf (Hoofddorp) handhaafde zich in de Eerste Klasse door de promotie-degradatiewedstrijd tegen Rijnland C, nummer 2 van de Tweede Klasse, te winnen.

In de Tweede Klasse promoveerde kampioen Deventer C naar de Eerste klasse en in de Derde Klasse was Deventer O21 het sterkst van allemaal, maar verloor de promotie/degradatiewedstrijd van Helmvaarders C (Helmond). Tenslotte werd er op zaterdag nog een klein toernooi om de Nederlandse jeugdbeker gespeeld die uiteindelijk door Waterwolf Jeugd mee naar huis werd genomen. De Waterwolven wonnen de finale met 3-2 van Het Anker uit Ulft.

Zie alle uitslagen op:
– Tweede & Derde Klasse: NK kanopolo 2023 – kayakers.nl
– Hoofd, Promotie en Eerste Klasse: NK Kanopolo 2023 Play-off – kayakers.nl
– Junioren Beker: Nederlandse beker 2023 junioren – kayakers.nl

Categorieën: Nieuws