Van donderdag 8 september tot en met zondag 11 september werden in het Duitse Brandenburg an der Havel de Europese Kampioenschappen Kanopolo gehouden, en met groot succes voor onze Dames Onder 21 selectie. Voor het eerst in historie won Jong Oranje de Europese titel in de Onder 21 klasse. In een thriller van een finale werd topfavoriet Duitsland verslagen. De laatste zes EK’s werden door Duitsland gewonnen, maar deze hegemonie werd door onze talenten doorbroken. In de andere klassen van het EK had Oranje helaas minder succes. Bij de Heren eindigde Oranje op een verdienstelijke zesde plaats. In de Damesklasse eindigde Oranje met een negende plaats nog net in de top tien. In de Heren Onder 21 klasse sloot Jong Oranje af met een wat teleurstellende twaalfde plaats.

Dames Onder 21: Europees Kampioen
Jong Oranje begon als outsider voor de titel aan het toernooi. De Nederlandse talenten wonnen eerder dit jaar brons op de ECA Cup in Essen. Op het EK speelde Jong Oranje uitstekend. In de eerste ronde werd er alleen nipt van favoriet Frankrijk verloren (1-2), verder werd er geen wedstrijd verloren. In de kwartfinale werd overtuigend met 3-1 gewonnen van het sterke Groot-Brittannië. In de halve finale trof Jong Oranje weer Frankrijk. Lang ging het gelijk op tegen de Franse talenten. Een snelle Franse goal werd teniet gedaan door de gelijkmaker van Femke Huizinga. Frankrijk liep daarna uit naar 3-1. Maar Oranje rechte haar rug en vocht zicht terug met goals van Berkhout en Wendy Huizinga. Een 3-3 eindstand leidde tot verlenging met golden goal. Het was Jong Oranje dat aan het langste eind trok. Megan Lotgerink scoorde de winnende 4-3. Voor Oranje de eerste finaleplaats in deze klasse ooit.

Zinderende finale
In de finale speelde Oranje tegen topfavoriet Duitsland. Voor eigen publiek speelden de Duitse junioren een goede wedstrijd, alleen Jong Oranje was daarin volledig gelijkwaardig. Een snelle Duitse goal werd direct opgevolgd door een strakke goal van Wendy Huizinga en door een goal van Manders kwam Oranje zelfs op voorsprong. Duitsland bleef echter in de wedstrijd en scoorde al snel de gelijkmaker. In de tweede helft was het Megan Lotgerink die Oranje op voorsprong zette, waarna Duitsland weer langszij kwam. Eindstand wederom 3-3 en dus weer verlenging. Oranje speelde de verlenging fenomenaal uit – de ene na de andere Oranje aanval teisterde het Duitse doel, helaas zonder succes, maar Jong Oranje bleef continu in balbezit. Na meerdere goed uitgespeelde kansen was het weer Megan Lotgerink die de winnende en dus golden goal maakten: 4-3 voor Oranje en Europees Kampioen!

(tekst gaat door onder de foto)

Jong Oranje (dames O21) Europees kampioen!

Oranje Heren: pieken en dalen
Na een succesvol voorseizoen met onder andere een verrassende finaleplaats op de ECA Cup in Essen, begon Oranje in de Herenklasse als outsider aan de Europese titelstrijd. In de eerste ronde won Oranje overtuigend van Zweden (5-1) en nam het revanche op Portugal. De Portugezen waren vorig jaar op het WK nog te sterk voor Oranje, maar nu wonnen Nederland knap met 5-3. Nog knapper was vervolgens het 5-5 gelijkspel tegen de Italiaanse Herenselectie. De Italianen zijn al jaren de angstgegner voor Oranje, maar in de spectaculaire poulewedstrijd toonde Oranje niet voor de Zuid-Europeanen onder te hoeven doen. Oranje plaatste zich hierdoor voor de beste zes. In de tweede ronde was helaas de pijp leeg bij Oranje. Tegen wederom de Italiaanse heren kwam Oranje er niet aan te pas met een pijnlijke 6-0 nederlaag tot gevolg. Ook Denemarken was te sterk met 5-2. Oranje uitgeschakeld. Resteerde de strijd om de zesde plaats tegen Spanje. Over twee wedstrijden moest Oranje zijn meerdere erkennen in de Spaanse selectie. De eerste wedstrijd werd een afstraffing (9-2) en het daarop volgende 4-4 gelijkspel in de tweede wedstrijd was hooguit een doekje tegen het bloeden. Oranje dus knap zesde, maar wel met de nodige hoogte- en dieptepunten op de weg daar naar toe. In de finale won Denemarken ondertussen onverwachts van topfavoriet Duitsland. De Duitse wereldkampioen en titeverdediger werd in de verlenging met een golden goal verslagen (2-1). Voor de Denen de eerste Europese titel ooit.

Oranje Dames: top tien notering
Vooraf waren de verwachtingen niet hoog gespannen bij de Oranje Dames. Het team is na het loodzware seizoen van vorig jaar, met WK en World Games, grotendeels vernieuwd. Nagenoeg de gehele basis stopte. Van de acht spelers in de huidige selectie maakten zeven hun debuut op een EK. Tegen de Britse (9-1) en Italiaanse (6-0) Dames kwam Oranje duidelijk een maatje te kort. Tegen het stugge Denemarken leek er lang een stunt in de lucht te hangen. Oranje knokte zich terug van een 2-0 achterstand, maar kon niet voorkomen dat de Denen weer uitliepen naar 4-2. Een late treffer van Julia Lens maakte de wedstrijd nog spannend, maar Oranje wist helaas niet meer te scoren (3-4). Oranje uitgeschakeld in de eerste ronde. Resteerde nog wedstrijden om plaats 7 tot en met 9, waarin Oranje haar meerdere moest erkennen in Zweden en Zwitersland. Tegen beide landen werd over twee wedstrijden gespeeld. Zweden werd op zaterdag ruim verslagen (6-3), om helaas op zondag weer te verliezen van de Zweedse dames 4-7). Tegen Zwitersland werd beide keren verloren. Een verdienstelijke negende plaats was dus het eindresultaat en al met al een prima top tien notering voor onze debutanten. In de finale won Duitsland in een knotsgekke wedstrijd van Spanje. Een 2-2 eindstand leidde tot maar liefst 4 verlengingen met volop op kansen over en weer om de winnende te scoren. Uiteindelijk bleek Duitsland het sterkste team (3-2).

(tekst gaat door onder de foto)

Stive Hogerle (Oranje Heren) vol in duel tegen Spanje

Heren Onder 21 jaar: net niet
Onder leiding van de nieuwe coaches Muusse en Hof was Jong Oranje dit seizoen voortvarend van start gegaan met onder andere een halve finale plaats op de ECA Cup in Frankrijk. De positieve verwachtingen voor dit EK werden helaas niet waar gemaakt. In de eerste ronde werd Litouwen nipt verslagen met 4-3, om vervolgens toch wat onverwachts van Polen te verliezen (5-4). Deze nederlaag kwam als een mokerslag aan bij onze talenten die vervolgens moesten winnen van het ijzersterke Denemarken. Waar eerder dit jaar nog gelijk gespeeld werd tegen de Denen, werd Oranje nu bij vlagen weg gespeeld. Een 8-3 nederlaag betekende uitschakeling voor Jong Oranje. Een teleurstelling voor onze talenten die vervolgens alleen nog voor plaats 9 konden gaan. In de daarop volgende poule werd er netjes gelijk gespeeld tegen Oostenrijk (3-3) en de Belgische junioren (3-3). Verder werd er overtuigend van Zweden gewonnen (5-2). Helaas gingen de Belgen op doelsaldo door voor plaats negen en resteerde Oranje alleen nog de strijd om de elfde/twaalfde plaats tegen Litouwen. Dit keer met een nipte nederlaag tot gevolg (5-4). Jong Oranje dus teleurstellend 12e op het EK, wat de enorme grilligheid van de Onder 21 klasse maar weer een aantoont. Want ook in de finale lagen niet de op voorhand genoemde favorieten als Spanje en Duitsland, maar de strijd om goud ging tussen de Deense en Italiaanse junioren. De Zuid-Europese talenten speelden een uitstekende finale en wonnen overtuigend met 5-1 de gouden plak.

Alle uitslagen en eindstanden lees je hier terug: Canoe Polo European Championships 2023 Brandenburg (tournifyapp.com)

Jong Oranje vs Duitsland in de finale Dames O21 jaar
Categorieën: Nieuws