Dinsdag 16 augustus starten de Wereldkampioenschappen Kanopolo in het Franse Saint Omer. Een WK waar we lang op hebben moeten wachten. Na het uitstellen en uiteindelijk annuleren van het WK in Rome in 2020 en 2021, is er eindelijk weer een mondiaal kampioenschap. Het laatste WK dateert inmiddels al weer van vier jaar terug (Canada 2018). Oranje doet mee in alle klassen: Heren, Dames, Dames O21 jaar en Heren O21 jaar.

Zowel de Heren als Dames hebben net een intensief toernooi in de VS achter de rug. Op de Wereldspelen eindigde Oranje in beide klassen op een vijfde plaats. Voor komend WK is de ambitie om dit keer wel de halve finales te halen. De Oranje Dames, vorig jaar nog tweede op het EK, zijn ook zeker kanshebber voor een medaille. De top bij de Dames ontloopt elkaar nauwelijks momenteel; de top van de Wereldspelen (Frankrijk won goud, gevolgd door Duitsland, Nieuw-Zeeland en Italië) vormen ook voor het WK de favorieten en Oranje heeft het in zich om van al deze teams te winnen. Bij de Heren is Nederland een outsider voor een medaille. Duitsland is de absolute favoriet na de overtuigende eindoverwinning op de Wereldspelen. Toch is het lastig om twee keer in zo’n korte tijd te pieken. Dit kan voor zowel Duitsland als de resterende top vier van de Wereldspelen, Frankrijk, Spanje en Italië, een uitdaging vormen. Ook het thuisvoordeel voor Frankrijk is geen garantie. In 2017 op het EK in, eveneens, St. Omer, vloog Frankrijk er al in de eerste ronde uit. Verder wordt er veel verwacht van Denemarken. De Denen speelden dit jaar een uitstekend voorseizoen, wonnen o.a. de ECA Cup in Milaan door Duitsland in de finale te verslaan, waren niet gekwalificeerd voor de Wereldspelen en verwacht mag worden dat ze fris voor de dag komen in Frankrijk.

In de Onder 21 klassen zijn de Jong Oranje teams geen favoriet voor de halve finales. Traditioneel worden die klassen gedomineerd door de grote landen, zoals Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk. Bij de Heren O21 stunten Oranje vorig jaar door het brons te winnen op het EK. Dit jaar is het team nagenoeg geheel vernieuwd met veel jonge talenten die voor het eerst op een groot, internationaal toernooi zullen spelen. Wel speelde Jong Oranje recent als oefening op het zwaar bezette internationale toernooi van Dikkebus met wedstrijden tegen top senioren teams. Het daar vertoonde spel was goed net als de resultaten en dat geeft de burger moed voor het aankomende WK. Als alles goed valt, dan kan een stunt er zo maar in zitten. Dit geldt zeker voor onze Dames Onder 21 jaar, die inmiddels al langere tijd in deze samenstelling spelen, vorig jaar een goed EK kende en in juli nog brons pakten op het Internationale jeugdtoernooi van Belfast. Kortom, stiekem zijn ook hier de verwachtingen hoog gespannen.

Bij de Heren zit Oranje in de eerste ronde in een poule met topland Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Maleisië en de beste twee gaan door naar de volgende ronde. Voor Oranje zou dit geen probleem moeten zijn, zowel Oostenrijk als Maleisië gelden als middenmoters en moeten naar verwachting verslagen kunnen worden. Bij de Dames ook drie tegenstanders, waarbij de beste drie doorgaan naar de volgende ronde. Favoriet Franrkijk wordt een uitdaging, Japan zal naar verwachting gelijkwaardig zijn aan Oranje en de Verenigde Staten geldt als de zwakke zuster in de groep. Bij Jong Oranje in de Heren 021 klasse vier tegenstanders – titelverdediger Groot-Brittannië is duidelijk de favoriet en Belgie is van gelijk niveau als Oranje. Over de andere twee teams, Taiwan, Argentinië, is weinig te zeggen want die hebben we al tijden niet meer zien spelen en zullen dus met een sterk vernieuwd team aantreden. De beste drie gaan door, dus het wordt een spannende poule voor onze junioren. De Dames O21 zitten in de eerste ronde in 1 grote poule met alle teams, de beste vier gaan door en dat wordt dus de uitdaging voor onze meiden.

Alle poules en wedstrijdschema zijn terug te vinden via www.canoepolo-tournaments.eu. Op deze site worden ook de links naar de livestreams gedeeld. Per veld zal elke wedstrijd worden uitgezonden. De Onder 21 klassen beginnen dinsdag 16 augustus en hebben hun (halve) finales op zaterdag. De Senioren teams beginnen op woensdag en eindigen op zondag.

Meer weten over de samenstelling van de 4 Oranjeselecties: Oranje – Kanopolo.nl

Gedurende het toernooi zullen we continu updates plaatsen op Instagram (@Kanopolo_nl) en Facebook

Categorieën: Nieuws