Komende woensdag begint het Europees Kampioenschap Kanopolo in het Franse Saint Omer. In vier klassen (Heren, Dames, Heren onder 21 jaar, Dames onder 21 jaar) strijden de beste teams van Europa om Europees goud. Nederland is in alle klassen vertegenwoordigd. Zowel bij de Heren als Dames geldt Oranje als outsider voor een medaille. De Dames wonnen twee jaar terug op het laatst gehouden EK nog een bronzen plak, terwijl de Heren als vijfde eindigden. De Heren hebben sindsdien een verjongingskuur ondergaan en met een deels nieuwe selectie is een opgaande lijn ingezet. Zo behaalde Oranje twee maanden terug nog de finale van de ECA Cup in Mechelen waar het in de verlenging nipt verloor van Duitsland. De Duitsers zijn in nagenoeg alle klassen de favoriet voor de titel. Vooral de Duitse herenselectie maakt indruk dit seizoen door ongeslagen goud op de Wereldspelen te veroveren en alle drie de toernooien om de ECA Cup te winnen. In de eerste ronde zit Oranje in een poule met thuisland Frankrijk, Hongarije en Portugal. Voor Oranje en Frankrijk normaal gesproken een poule waarin ze zich gemakkelijk voor de volgende ronde zouden moeten plaatsen.

Oranje zit in de Damesklasse in een poule van zes teams. Met als tegenstanders het favoriete Frankrijk, het dit seizoen verrassend sterke Italië en verder Denemarken, Polen en Tjechië. De beste drie teams gaan door naar de tweede ronde. Frankrijk, een maand terug nog winnaar van de zilveren medaile op de Wereldspelen, speelt dit seizoen ijzersterk en is favoriet voor een finaleplaats in eigen land. Met Italië heeft Oranje nog een appeltje te schillen. De Italianen wonnen van Nederland de cruciale wedstrijd op de Wereldspelen, waardoor Oranje eruit lag en de Italianen zich plaatsen voor de halve finale.

In de Juniorenklassen (heren onder 21 jaar en dames onder 21 jaar) behoren de Oranje teams niet tot de medaillekandidaten. Oranje speelt al jaren rond de plaatsen 6 tot en met 10 in de juniorenklassen. Echter niets zo onvoorspelbaar als de Onder 21 teams en Oranje zal zowel bij de Dames als de Heren de volle honderd procent geven om te stunten tegen de toplanden. Bij de Dames Onder 21 zitten alle acht deelnemende ploegen in 1 poule, waarvan de beste vier zich plaatsen voor de halve finales. Grote favorieten daar zijn Duitsland, Polen en de Britse selectie. Bij de Heren Onder 21 jaar zijn er twee poules. Oranje zit daar in een poule met zeven teams waarvan als favoriet Duitsland, Italië en Denemarken. De vier beste teams plaatsen zich voor de kwartfinales.

Zie alle poule-indelingen en wedstrijdschema: STOMER2017_BO2_update_14aout

Tijdens het EK zal Oranje-fotograaf Hans Janssen uitslagen bijhouden via www.kanopolo-oranje.nl

Op de site van de organisatie uiteraard ook alle nieuws en uitslagen. Verwachting is ook dat hier via livestreaming de wedstrijden te volgen zijn: http://www.canoepolosaintomer2017.fr/ en de Engelse versie: http://www.canoepolosaintomer2017.fr/en

Tenslotte: elke selectie houdt een eigen facebookpagina bij. Via de volgende link is per team meer informatie te vinden, inclusief de facebookpagina’s! Check https://www.kanopolo.nl/topsport/

Categorieën: Nieuws