Komende week zal in het Duitse Brandenburg an der Havel de Europese kampioenschappen kanopolo van start gaan. Er wordt gespeeld in vier Klassen: Heren, Dames, Dames Onder 21 jaar en Heren Onder 21 jaar en Oranje is in alle klassen vertegenwoordigd. Donderdag starten de poulewedstrijden van de eerste ronde. Op zaterdag staan de finales van de junioren klassen gepland en op zondag de finales van de senioren.

Bij de Dames is Oranje in de eerste ronde geplaatst in een ijzersterke poule met Italië, Groot-Brittannië en Denemarken. Ten opzichte van vorig jaar heeft Oranje een ware metamorfose ondergaan. Zeven van de acht spelers van de toenmalige selectie stopten na het WK van 2022. Van de huidige selectie debuteren dan ook nagenoeg alle spelers op een groot internationaal toernooi. Ervaring opdoen en plezier hebben staan dan ook voorop komend EK. In de eerste ronde is nummer drie van de wereld, Italië, de grote favoriet, maar tegen de andere twee teams heeft Oranje kans. GB heeft een stap terug gedaan ten opzichte van de selecties die in het verleden veelvuldig wereldkampioen werden en Denemarken is een degelijke ploeg maar geen hoogvlieger. Kortom, we kunnen spannende wedstrijden verwachten.

Bij de Heren is Oranje outsider voor een medaille. Eerder bewees het team van bondscoach Jeroen Barning met de beste mee te kunnen door een finaleplaats te behalen op de ECA Cup in Duitsland. In die finale werd nipt verloren van, hoe kan het ook anders, Duitsland. De Duitsers zijn al jaren oppermachtig, wonnen vorig jaar WK en World Games en verdedigen in eigen huis de Europese titel. In de eerste ronde zit Oranje in een poule met eveneens Italië, Portugal en Zweden. De Italiaanse heren zijn doorgaans angstgegner voor onze mannen – al jaren wordt er verloren van de Zuid-Europese topploeg. Maar ook Italie is niet meer van het topniveau dat ze afgelopen jaren haalde. Superspits Luca Bellini stopten na het WK van vorig jaar en staat nu als coach aan de kant. Het kan dus wel eens een hele interessante wedstrijd gaan worden. De twee andere teams zijn van een minder niveau, hoewel Oranje vorig jaar op het WK nog onnodig verloor van Portugal. Kans op revanche dus.

Bij de Junioren zijn onze Dames Onder 21 jaar wellicht de grootste favoriet voor een medaille. Het talentvolle team is in uitstekende vorm en sterk gegroeid ten opzichte van vorig jaar toen er net naast een halve finale plaats op het WK werd gegrepen. Eerder dit jaar verloor het team onnodig de halve finales op de ECA Cup in Essen, maar toonde ze met een bronzen plak wel aan medaille-potentie te hebben. In de eerste ronde is Oranje geplaatst in een bijzonder lastige poule met Frankrijk, Italië, Polen en Zweden. Op voor hand is het sterke Frankrijk favoriet voor de 1e plaats. Maar ook Italië en Polen hebben altijd een goed Dames O21 team. Zweden is hier de grote onbekende.

Tenslotte nog de Heren Onder 21 jaar. Met fris elan zijn onze talenten met een uitstekend seizoen bezig. Onder leiding van de nieuwe bondscoaches Hof en Muusse heeft het team, dat vorig jaar teleurstellend op de 14e plaats eindigde van het WK, dit jaar grote stappen gezet. Op de ECA Cup in Frankrijk resulteerde dat zelfs in een halve finaleplaats. Toch is dit geen enkele garantie op succes tijdens het EK. Niets zo grillig als de Heren O21 klasse met veel talentvolle teams die tijdens een jaar snel kunnen groeien en zo kan zo maar een team stunten waar je dit van te voren nooit van had verwacht. Dit kan voor Oranje opgaan, maar ook voor een van hun tegenstanders in de eerste ronde. Oranje treft het doorgaans uitstekend spelende Denemarken en het eveneens erg lastige Polen. Ook hier een grote onbekende, Litouwen maakt de poule compleet.

Het EK wordt woensdag 6 september officieel geopend en de eerste wedstrijden starten donderdagochtend vroeg. Poule-indelingen, schema’s en uitslagen zijn terug te vinden op de site van de EK Organisatie en op de site van Canoepolo-Tournaments. Daar staan ook links naar de livestream. Verder houdt elke selectie een Instagram account bij – voor wie thuis echt niets wilt missen!

Check verder voor de samenstelling van elke selectie: Oranje – Kanopolo.nl

Categorieën: Nieuws