De nieuwste ICF spelregels zijn vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. Later dit jaar zal de Kanopolocommissie scheidsrechtersdagen inplannen voor zowel startende als ervaren scheidsrechters om de regels te onderwijzen en/of te bespreken.

Belangrijkste wijzigingen in de regels:

 • een penalty is voortaan altijd met een doelverdediger. Het team dat de penalty neemt, mag zelf bepalen welke speler de penalty neemt. Een penalty gaat in beginsel altijd gepaard met een sanctiekaart (*).
 • het systeem van sanctiekaarten is gewijzigd; een speler kan de volgende strafkaarten ontvangen:
  • een groene kaart: geef je als scheidsrechter voor herhaaldelijke, kleine, bewuste overtredingen of een gevaarlijke overtreding.
  • een gele kaart: geef je voor een bewuste of gevaarlijke overtreding die het spel sterk beinvloedt.
   • powerplay: zowel de groene als gele kaart leiden tot 2 minuten tijdstraf voor de desbetreffende speler, maar als de tegenstander binnen die 2 minuten scoort dan mag die speler (of een teamgenoot) er weer in.
  • een rode kaart = uitsluiting van die speler voor de rest van de wedstrijd, geef je bij zware, fysiek gevaarlijke overtredingen. Na 2 minuten mag een teamgenoot er weer in.
  • een ‘uitsluiting’ rode kaart = uitsluiting van die speler en die mag ook niet meer vervangen worden. Team speelt dan dus de rest van de wedstrijd met een speler minder.

De Engelse regels zijn altijd leidend en vind je op de site van de ICF. Ook staat daar een uitgebreid document met toelichting op de regels (‘clarifications’) en een Q&A naar aanleiding van publicatie van de regels:

https://www.canoeicf.com/rules#polo

De Nederlandse regels download je hier onder:

NB * eerder stond hier abusievelijk dat er niet meer automatisch een sanctiekaart gegeven hoeft te worden als een penalty toegekend wordt. Dit is niet correct. Aangezien een penalty enkel gegeven wordt als er een bewuste of gevaarlijke overtreding is gemaakt, leidt dit altijd tot een sanctiekaart. Alleen de kleur kan beginnen met groen.

Categorieën: Nieuws