De bondscoaches hebben na het enerverende toernooi om de FlandersCup eind juni, hun selecties voor de Europese Kampioenschappen Kanopolo bekend gemaakt. Het EK vindt 26-30 augustus in het Duitse Essen plaats. In het hol van de leeuw: titelverdediger Duitsland. Ook is de poule indeling van de vier klassen (heren, dames, dames -21 jaar en heren – 21 jaar) bekend.

Bij de Heren heeft bondscoach Kasper Schagen gekozen voor een verjonging van het team. T.o.v. de selectie welke vorig jaar 5e werd op het WK, is Wouter Ottjes gestopt en Ricardo Wight niet geselecteerd. Debuteren vervolgens Mats Pel en Dylan Tough van het Alkmaarse Odysseus. De rest van het selectie is gelijk gebleven, hiermee bouwt Schagen verder aan het team dat in 2012 wereldkampioen werd.

Geselecteerd zijn:
Jeroen Dieperink (Groningen)
Mats Pel (Odysseus, Alkmaar)
Bryce Holmann (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Dylan Tough (Odysseus, Alkmaar)
Sjoerd van den Helder (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Joost Horstink (Groningen)
Jurjen Hallegraeff (Chiavari, Italië)
Jouke Sjollema (Groningen)

In de eerste ronde speelt Oranje in een zware poule tegen Spanje, Polen, Denemarken, Finland en Rusland. Spanje is momenteel nummer 3 van de wereld en imponeerde dit jaar al in de strijd om de ECA Cup. Ook Polen en Denemarken zijn geduchte tegenstanders – Denemarken versloeg onlangs wereldkampioen Frankrijk voor het eerst in historie. Rusland en Finland moeten normaal gesproken geen probleem zijn voor de Oranje brigade.

Bij de Dames was het lange tijd onzeker of er überhaupt wel een team op het water zou komen. Na vorig jaar op 1 doelpunt de halve finale op het WK te zijn mis gelopen, stopte de halve selectie en coach Verkissen. Lang was het onzeker of er een nieuw team gevormd kon worden welke EK waardig was. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Michiel Boonacker is er de laatste maanden toch een volwaardige en ervaren selectie geformeerd, waarbij landskampioen Keistad hofleverancier is.

Geselecteerd zijn:
Colette van den Berg (Odysseus, Alkmaar)
Sjoukje de Lange (Keistad, Amersfoort)
Trea Timmerman (Groningen)
Lisanne Dreyfus (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Marijke Dijkman (Keistad, Amersfoort)
Sarissa van Veenendaal (Keistad, Amersfoort)
Diewertje Bink (Keistad, Amersfoort)

In de eerste ronde speelt Oranje een uitdagende, maar kansrijke poule. Absolute favoriet is veelvoudig wereldkampioen Groot-Brittannië, hoewel dit team op een aantal plekken vernieuwd is en dit jaar nog niet heeft weten te imponeren. Verder zitten Zwitserland, Denemarken en Italië in de poule – teams die allemaal van vergelijkbaar niveau zijn en waar Oranje zeker kansen tegen heeft.

Bij de Dames tot en met 21 jaar is het lastig om de kansen van het jonge team in te schatten. Vorig jaar debuteerde de meiden verrassend op het WK – eerder was besloten door de bond om het junioren team niet af te vaardigen. Echter met goede prestaties door het jaar heen, wisten de Dames alsnog kwalificatie af te dwingen. Deze ervaring wordt mooi meegenomen door coach Lieske de Wit en de haren.

Geselecteerd zijn:
Elke Brouwer de Koning (Batavier, Nijmegen)
Manouk van den Berg (Rijnland, Leiderdorp)
Marieke van Hofslot (Keistad, Amersfoort)
Marije van der Werf (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Noor Kuhlemaijer (Rijnland, Leiderdorp)
Robin Roozeboom (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Selina Dijkstra (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Ysanne Pasveer (Hydronauten, Leeuwarden)

De junioren klasse bij de dames bestaat uit 1 poule, met topfavorieten Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk die gaan voor de podiumplaatsen. Daarnaast vaardigen ook Polen, Rusland en Tjechie een team af. Voor Oranje de uitdaging om deze laatste drie te verslaan en zo plaatsing voor de halve finale af te dwingen. Wellicht dat Oranje dan ook nog kan stunten tegen een van de drie toplanden en een medaille kan binnenhalen.

Bij de Heren tot en met 21 jaar konden coaches Sander Smorenberg en Martin Oving dit jaar uit uit een grote groep talenten kiezen. Tijdens de ECA Cup vaardigde Oranje dan ook 2 teams af in deze klasse. Inmiddels is deze groep tot tien man terug gebracht, waarbij begin augustus de definitieve acht voor Essen worden bepaald. Nu Pel en Tough doorgestroomd zijn naar de Heren selectie, vallen de coaches verder terug op de talenten van Michiel de Ruyter uit Uithoorn. De vereniging is trots hofleverancier van Oranje – 21 jaar.

Geselecteerd zijn:
Reno vd Berg (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Harm vd Wilk (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Bart van Es (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Arthur Gelderman (Groningen)
Tjerk Webbers (Rijnland, Leiderdorp)
Remko van Vliet (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Roy Dekkers (Trekvogels, Haarlem)
Steven Bebelman (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Jesper van Beemdelust (Michiel de Ruyter, Uithoorn)
Hidde Janssen (Viking, Amsterdam)

In de eerste ronde zit Oranje is een ware poule des doods – mede ontstaan door het feit dat de junioren op het vorige EK zwak presteerden en dus geen beschermde status hadden bij de loting. Vice-wereldkampioen Duitsland en de topteams van Polen, Spanje en Italië moeten worden verslagen. De poule wordt gecompleteerd met de, op papier, zwakkere teams Litouwen en Portugal.

De poule indeling van alle klassen lees je hier: Poule indeling EK 2015

Categorieën: Nieuws