Op de ECA Cup in Essen, Duitsland, heeft Oranje afgelopen weekend goede resultaten behaald. De strijd om deze cup voor landenteams wordt over twee weekenden gespeeld (eerste weekend was een maand terug in Frankrijk). Tijdens elk speelweekend wordt een volledig zelfstandig toernooi gespeeld. In Frankrijk was Duitsland de dominante partij met overwinningen in zowel de Dames als Heren klasse. Ook in Essen dit weekend waren het de Duitsers die wonnen, maar wel met een opvallend sterke rol van Nederland bij de Heren. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Jeroen Barning wist Oranje verrassend de finale te halen door in de halve finales Frankrijk met 3-2 in verlenging te verslaan. In de eerste ronde verloor Oranje nog met dezelfde cijfers van Frankrijk. Maar door knappe overwinningen op Duitsland B (3-2) en de Belgische heren (5-2) wist Oranje de tweede ronde te halen. In deze ronde speelden het net zo knap gelijk tegen wereldkampioen Duitsland (2-2) en met een gelijkspel tegen Denemarken (4-4), plaatste Oranje zich ten kosten van de Denen voor de halve finales tegen dus Frankrijk. In de finale ging het lang gelijk op tegen Duitsland. Sterker nog, Oranje kwam zelfs voor door een counter afgemaakt door Reno van den Berg. Pas in de laatste minuten van de wedstrijd moest Oranje het hoofd buigen toen sterspeler Rene Kirchhoff weer eens de winnende scoorden (2-1).

Nieuwe bondscoach
Met de aanstelling van Jeroen Barning heeft Oranje na lang zoeken eindelijk weer een nieuwe bondscoach. Barning is een bekende in de sport, hij coachte Oranje al van 1998 tot 2010. Onder zijn leiding werd Oranje twee keer wereldkampioen, won goud op de World Games en twee keer Europees kampioen. Barning zal Oranje tot en met het WK volgend jaar in China begeleiden. Tegelijkertijd blijft het Watersportverbond zoeken naar een tweede coach die dit samen met hem wil oppakken en de ambitie heeft om dit na het WK door te zetten. Geinteresseerde kandidaten worden dan ook opgeroepen om contact op te nemen met de kanopolocommissie!

Succesvolle Onder 21 Dames
Ook in de Dames Onder 21 klasse Nederlands succes. De Oranje talenten wisten ongeslagen de halve finales te halen, met overwinningen op Duitsland B (2-1), Denemarken (3-2), Zwitserland (5-2) en de Britse (6-2) en Tjechische (6-3) selecties. In de halve finales wist Oranje helaas niet opnieuw van het stugge Denemarken te winnen (1-2) en resulteerde de wedstrijd om het brons. Daarin werden de Italiaanse junioren knap met 2-1 verslagen.

Overige Oranje resultaten
In de Heren Onder 21 klasse geen herhaling van het succes van een maand terug tijdens het eerste speelweekend in Frankrijk. Toen een overtuigende halve finaleplaats. Nu wisselvalliger spel van onze Oranje talenten. Goede overwinningen op onder andere Zwitserland en de Belgen, werden afgewisseld door nederlagen tegen onder Frankrijk en Duitsland. Uiteindelijk eindigde Oranje als negende na een overtuigende overwinning op onze zuiderburen (6-3). Bij Dames een nagenoeg geheel nieuwe selectie omdat na het intensieve World Games en WK jaar van vorig jaar, bijna alle basisspelers besloten te stoppen of een sabbatical te nemen. Het onervaren Oranje speelde een degelijk toernooi, maar kwam duidelijk nog te kort tegen de toplanden. In de afsluitende wedstrijd tegen Denemarken ging het om de zevende plaats in de ranking nog lang gelijk op, om toch net aan het kortste end te trekken (5-6).

Alle uitslagen en eindstanden vind je hier: ECA Cup Essen – 2023 (tournify.de)

De Oranje selecties zullen in augustus nog een oefentoernooi spelen om vervolgens begin september deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen in Duitsland.

Categorieën: Nieuws