De Nederlandse selecties Kanopolo zullen vanaf woensdag 6 oktober deelnemen aan de Europese Kampioenschappen in Catania, Italië. Dat er een EK gehouden wordt, is sowieso opmerkelijk. In april zou in eerste instantie het in te halen WK van 2020 in Rome plaatsvinden. Deze werd door alle corona-ellende wederom geannuleerd en is inmiddels helemaal van de baan. Ook het in Spanje geplande EK in september ging onderuit. De organisatie durfde het in alle onzekerheid met corona niet aan om zich te committeren aan een groot internationaal toernooi en gaf al in een vroeg stadium van dit jaar aan geen EK te gaan organiseren. In de zomer stelde de ECA aan de aangesloten landen wie het alsnog zou aan kunnen om op zo’n korte termijn een EK te houden. Vanuit Catania werd deze handschoen opgepakt. De stad is thuisbasis van een van de grootste topclubs uit Europa, verliezend finalist van de vorig week gehouden Europese clubkampioenschappen. Bekend ook met het organiseren van grote toernooien, zoals hetzelfde EK voor clubteams in 2019. Gesteund door de Italiaanse federatie die nog behoorlijk de balen had van het niet doorgaan van het WK, is het Catania gelukt om in korte termijn de basis voor een EK neer te zetten. Vol goede moed trekt dan ook heel kanopoloend Europa naar Catania om met elkaar de peddels te kruizen voor de Europese titel.

(tekst gaat verder na de foto)

De velden van Catania

Oranje is in alle vier de klassen van het EK actief: Dames, Heren, Heren Onder 21 jaar en Dames Onder 21 jaar. Grote vraag is hoe de meeste teams er echt voor staan. Kanopolo heeft ruim een jaar stil gelegen en pas in de laatste maanden wordt er weer op topniveau gespeeld. Het begin in september gehouden toernooi om de ECA cup in St. Omer (Frankrijk) geeft een indicatie van wat we mogen verwachten, hoewel niet alle Europese teams daar aanwezig waren.

Bij de Dames is Nederland outsider voor de titel. Oranje presteerde op de ECA Cup uitstekend, versloeg onder andere meervoudig Europees en Wereldkampioen Duitsland en behaalde de finale. In de finale bleek Frankrijk met 4-2 een maatje te groot, waarmee we gelijk een van de grote favorieten voor het EK hebben genoemd. Duitsland eindigde op de ECA opvallend genoeg buiten het podium. De Duitse selectie heeft na alle successen een verjonging doorgevoerd. Voor de korte termijn reden om Duitsland niet als de topfavoriet te bestempelen. Ook titelverdediger Groot-Brittannië is na corona niet meer in de sterkste opstelling actief. Het lijkt daarom een ideaal toernooi voor zowel Oranje als Frankrijk om hun stunt van een paar weken terug te herhalen en weer de finale te halen. Nederland mag in de eerste ronde poule gelijk aan de bak tegen Duitsland en het doorgaans stugge Zweden.

Bij de Heren is Duitsland de absolute favoriet voor de titel. De Duitsers winnen al jaren alle titels, van de gouden medaille op de World Games in 2017 tot en met de Europese titel in 2019. De corona-lockdown heeft de Duitsers vooralsnog niet van de leg gekregen; in St. Omer werd weer de finale gehaald en gewonnen tegen de eveneens ijzersterke Fransen. Samen met vice-wereldkampioen Italië zijn zij de favoriet voor de eindstrijd. Outsider is Groot-Brittannië, dat in 2019 verrassend de finale haalde van het EK en doorbouwt op het succesvolle juniorenteam dat twee keer wereldkampioen werd. Oranje speelt al een aantal jaren in de subtop en ook op de ECA werd een degelijke zevende plaats gehaald. De spelers van coaches Dieperink en Snijders zullen dit EK boven zich zelf moeten uitstijgen om een halve finale plaats af te dwingen. In de eerste ronde zullen ze gelijk weten hoe ze er voor staan; met tegenstanders Groot-Brittannië en Spanje zitten ze in een loodzware poule. Slechts twee van de drie teams zal doorgaan en met het dus favoriete GB en Spanje, Europees kampioen van 2017, heeft Oranje het niet getroffen.

Bij de Junioren kent Oranje in zowel de klasse Dames O21 jaar en Heren O21 jaar geen favoriete rol. Bij de Dames O21 jaar zit Oranje in 1 poule van zeven teams waarbij de beste vier doorgaan naar de halve finales. Traditioneel zijn de toplanden Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië hier favoriet. Oranje eindigde recent op de ECA als zesde wat wel een goede basis is om naar boven te kijken. Een overwinning op een van de toplanden en je staat al met een half been in die halve finales. De Heren O21 klasse is altijd een grote loterij; van te voren weet je nooit exact welk niveau een land op het water kan leggen. Talenten stromen door naar de senioren of haken af vanwege leeftijd, studie of andere beslommeringen. Een team dat het ene jaar top is, kan het andere jaar weer opnieuw beginnen. Toch zijn ook hier weer Frankrijk en Duitsland favoriet te noemen, al is het alleen maar om dat ze in St. Omer ook samen de finale haalden. Verder kan het alle kanten op, Italië is doorgaans sterk in deze klasse. Maar dat geldt ook voor Denemarken, Rusland en Polen. Oranje zal dus aan de bak moeten, maar heeft wel een uitstekende basis van Hoofdklasse spelers van onder andere Michiel de Ruyter en Odysseus. Aangevuld met een hoop talent uit lagere Nederlandse klassen. Oranje zit in de eerste ronde in een poule met Zwitserland, Denemarken en Tsjechië. Zwitserland is een degelijk team, maar doorgaans geen hoogvlieger. Denemarken is al jaren een topland in de O21 klasse. Tsjechië is een land in ontwikkeling. Voldoende kans voor Oranje om sowieso de volgende ronde te halen.

Het EK begint woensdag 6 oktober. Wedstrijdschema en resultaten worden gedeeld via www.canoepoloisfamily.com

Check verder de samenstelling van de selecties op www.kanopolo.nl/oranje/

Tijdens het EK zijn de wedstrijden te volgen via live-stream te volgen: https://canoepolocatania2021.it/

Volg de prestaties van Oranje via Instagram of Facebook. Op www.kanopolo.nl zullen regelmatig updates worden geplaatst

Categorieën: Nieuws