Woensdag 27 augustus start in Coimbra, Portugal, de Europese Kampioenschappen Kanopolo. Oranje is in alle vier de categorieën vertegenwoordigd: Heren, Dames, Dames Onder 21 jaar en Heren Onder 21 jaar.

Bij de Heren wordt het speelveld al sinds enige jaren gedomineerd door Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. De vier landen verdeelden de laatste jaren de titels en de podiumplaatsen op WK’s, EK’s en World Games. Oranje heeft als ambitie deze hegemonie te doorbreken en minimaal voor een halve finale plaats te gaan. Grote favorieten zijn wereldkampioen Duitsland en vice-wereldkampioen Italië. Beide teams bevestigden eerder dit jaar deze status door de finale van de ECA Cup in Mechelen te behalen. Duitsland was daarin wederom de sterkste, na vorig jaar al de WK finale van de Italiaanse heren gewonnen te hebben. Huidig Europees kampioen Spanje lijkt na een moeizaam voorjaar, waarin onder andere op het internationale toernooi van Charlerloi bijzonder matig gepresteerd werd, net op tijd klaar voor het EK. Begin augustus wonnen de Spanjaarden het sterk bezette toernooi van het Belgische Dikkebus door in de finale Frankrijk te verslaan. Duitsland won vervolgens het weekend daarop overtuigend het internationale toernooi van Gent. In de finale werd Groot-Brittannië met ruime cijfers verslagen (5-1). Oranje kon in Gent helaas niet imponeren met een uiteindelijk vierde plaats.

Oranje start op het EK in een poule met Zwitserland, Zweden en Rusland. Normaal gesproken zou het voor Oranje geen probleem moeten zijn om bij de beste twee te eindigen en zich voor de volgende ronde te plaatsen. Zwitserland is een lastige ploeg om tegen te spelen. Geen topteam, maar wel ervaren genoeg om het Oranje erg lastig te maken. Zweden heeft niet meer het niveau van vroeger. Grote onbekende is Rusland. De laatste jaren heeft Rusland vooral veel succes gehad in de Onder 21 klasse. Als deze talenten zich voldoende hebben doorontwikkeld, dan kan dit zo maar eens de grootste verrassing in de herenklasse worden.

Meer informatie over de Heren selectie: https://www.kanopolo.nl/?page_id=247

Bij de Dames is Duitsland traditioneel de grote favoriet. De veelvoudig Europees en Wereldkampioen is dit jaar echter nog niet heel erg op dreef. Tegelijkertijd is Groot-Brittannië weer helemaal terug aan de top. Beide teams gelden als de favoriet voor de finale. Maar zullen daar op weg naar toe wel moeten afrekenen met het outsiders Frankrijk, Italië en Nederland! Oranje wist in 2015 voor het laatst een podiumplaats te behalen op een EK. Met een grotendeels nieuw team met veel talent willen de dames van coaches Van der Zwan en Sypkens minimaal voor een halve finale plaats gaan. Om daar te komen moeten ze wel een loodzware poule doorkomen met wereldkampioen Duitsland, Italië, Spanje en Polen. De laatst twee genoemde landen zijn op papier de mindere van onze dames, maar dan moet bij Oranje wel alles goed lopen. Italië heeft Oranje in de afgelopen jaren op elk groot toernooi verslagen. In de wetenschap dat alleen de beste twee doorgaan, zal Oranje of wereldkampioen Duitsland of hun Italiaanse angstgegner moeten verslaan.

Meer informatie over de Dames selectie: https://www.kanopolo.nl/?page_id=249

Jong Oranje speelt zowel in de Dames Onder 21 klasse als de Heren Onder 21 klasse. Beide teams zijn ten opzichte van het vorig jaar in Canada gespeelde WK aanzienlijk veranderd. Zeker de helft van de spelers is nieuw. Toch geldt Oranje in beide klassen als outsider. Bij de Dames Onder 21 zit Oranje in een uitdagende poule met favorieten Duitsland en Groot-Brittannië. De poule wordt gecomplementeerd door het doorgaans zwakke Ierland en het verder onbekende Zwitserland. Oranje zal minimaal een van de topfavorieten moeten verslaan en dan ook nog eens Ierland en de Zwitsers van zich af moeten houden.

Bij de Heren Onder 21 zal Oranje vol goede moed afreizen naar Portugal. De Junioren behaalde eerder dit jaar een knappe bronzen plak op de ECA Cup in Mechelen. Een absolute topprestatie dat smaakt naar meer. In hun eerste ronde poule speelt Oranje tegen favoriet Duitsland, het doorgaans sterke Denemarken en het onbekende Tjechie. Ook hier gaan weer de beste twee door.

Meer informatie over de Dames Onder 21 jaar selectie: https://www.kanopolo.nl/?page_id=253
Meer informatie over de Heren Onder 21 jaar selectie: https://www.kanopolo.nl/?page_id=251

Een uitgebreide voorbeschouwing op het EK lees je hier: https://kano.watersporters.nl/blogs/2019/augustus/nederlandse-kanopoloteams-bekend-voor-ek-kanopolo-in-portugal/

Meer informatie over het EK vind je hier: http://www.canoepoloportugal.com/

Het wedstrijdschema is gepubliceerd op http://canoepolo-tournaments.eu/. 

Alle wedstrijden zullen te volgen zijn via livestream. Houdt daarvoor bovenstaande sites in de gaten.

Volg Oranje ook via Facebook (@KanopoloNL) en Instagram (Kanopolo_NL)Categorieën: Nieuws