Zondag 28 augustus vertrekken de Oranjeselecties naar de Wereldkampioenschappen Kanopolo in Syracuse, Italië. Deze eeuwenoude stad op Sicilië zal het strijdtoneel zijn voor de beste teams ter wereld in de Heren-, Dames- en Junioren – heren tot en met 21 jaar en dames tot en met 21 jaar – klassen. Oranje zal in alle klassen vertegenwoordigd zijn. Het WK begint dinsdag 30 augustus met de eerste wedstrijden in de Onder 21 klassen. Op zaterdag zijn de finales bij de junioren en op zondag 4 september de finales bij de senioren.

Bij de Heren is Oranje als drievoudig wereldkampioen (2004, 2008 en 2012) uiteraard een van de titelkandidaten. Echter een uitgesproken favorietenrol heef Oranje niet. Dit jaar heeft bondscoach Kasper Schagen een grootschalige vernieuwing doorgevoerd in de selectie. Van het team dat in 2012 kampioen werd, zijn nog drie spelers over: Bryce Hollmann, Joost Horstink en Jouke Sjollema. Deze mannen vormen de basis van het nieuwe Oranje aangevuld met debuterend routinier Martijn Aben (30) en de talenten Dylan Tough, Mats Pel, Bart van Es en Remko van Vliet. Alle vier de 22 nog niet gepasseerd, Pel is met zijn 19 jaar zelfs een van de jongste spelers ooit die debuteert in Oranje op een WK. Het team is afgelopen winter gevormd en heeft als thuisvalbasis het Alkmaarse Odysseus, waar vijf van de acht spelers momenteel spelen en waar de ambitie is geformuleerd om tot de top van de wereld te willen horen. Deze ambitie wordt vorm gegeven door keihard te trainen en veel toernooien te varen. Oranje kent dit jaar dan ook een steile leercurve, echter met veel pieken en dalen. Uitstekende prestaties op het eerste toernooi om de ECA Cup in Polen (winst in de finale door Europees kampioen Duitsland met maar liefst 10-7 te verslaan), gevolgd door teleurstellende resultaten op de resterende ECA toernooien in België en Frankrijk, om uiteindelijk het laatste oefentoernooi in Gent twee weken terug met grote overmacht te winnen door o.a. outsider Nieuw-Zeeland weg te spelen. Oranje heeft laten zien met de top mee te kunnen en, als alles klopt, ze te kunnen verslaan.

De uitgesproken favorieten voor de titel zijn komende week: thuisploeg Italië, wereldkampioen Frankrijk en Europees kampioen Duitsland. Italië won nog nooit een wereldtitel, hetzelfde geldt voor Duitsland. Vooral Italië maakte het laatste toernooi om de ECA Cup grote indruk door alle tegenstanders overtuigend te verslaan. De Duitsers kennen dit jaar een uiterst ongelukkig jaar, met nederlagen in de finales van de ECA toernooien in Polen (verloren van Oranje), Mechelen (verloren van Frankrijk) en Thury-Harcourt (verloren van Italië). Voor de Oosterburen is het te hopen dat deze lijn niet doorgetrokken wordt naar het WK. Titelverdediger Frankrijk maakt tot op heden een fletse indruk. Het is superspits Maxime Gohier er alles aan te doen om een vierde (!) wereldtitel te winnen, na de overwinningen op de WK’s van 2006, 2010 en 2014 (hij zou daarmee de eerste kanopoloër ooit zijn). Echter de Franse ploeg weet dit jaar nog niet te imponeren met hun spel, hoewel ze als geen ander in een toernooi kunnen groeien. Verdere outsiders voor de titel zijn, en dus teams die u in de gaten moet houden: Spanje (in 2014 nog derde van de wereld), Denemarken (vorig jaar verrassend halve finalist op het EK) en het stugge Nieuw-Zeeland. Oranje zal in de eerste ronde niet veel tegenstand ondervinden, met de op papier zwakke ploegen van Singapore en Rusland en middenmoter Polen, en de beste twee gaan door naar ronde twee.

Bij de Dames is er 1 uitgesproken favoriet: Duitsland. De Duitse dames domineren de sport nu al jaren op rij en winnen dit jaar het ene naar het andere toernooi. Grootste tegenstander van Duitsland komt van ‘down under’. De Nieuw-Zeelandse dames zijn dit jaar voor goud naar Italië gekomen en lieten dit twee weken terug al zien door in de finale van het internationale toernooi van Gent met maar liefst 7-0 van Oranje te winnen. Oranje geldt echter wel als een van de grootste favorieten voor een halve finale plaats. De ervaren ploeg van Michiel Boonacker heeft dit jaar goede resultaten geboekt op de diverse internationale toernooien en werd vorig jaar overtuigend derde van Europa, na Duitsland en Frankrijk. Met deze ploegen zal Oranje wederom de strijd om een plaats in de finale aan moeten gaan, waarbij Frankrijk een ploeg is die ’te hebben is’ op een goede dag. Verdere outsiders zijn Polen en Groot-Brittannië, hoewel de Britten bij lange na niet meer het topniveau van vroeger behalen toen ze veelvoudig wereldkampioen werden. In de eerste ronde zit Oranje in een poule met favoriet Frankrijk, het stugge Canada en het onvoorspelbare Singapore. Ook hier de beste twee door.

In de juniorenklassen kent Oranje al jaren geen favorietenrol meer. Zowel in de klasse ‘Dames tot en met 21 jaar’ als in de ‘Heren tot en met 21 jaar’, eindigt Oranje al enige tijd op rij in de middenmoot of subtop. Het is inmiddels al weer tien jaar terug dat Oranje bij de Heren -21 jaar een medaille pakte (zilver op het WK in eigen land in 2006). In de herenjuniorenklasse heeft Oranje een goede basis met spelers van onder andere Groningen, Odysseus, Rijnland en Michiel de Ruyter. Hun poule in de eerste ronde is uitdagend met titelfavoriet Duitsland, het sterke Taiwan, het stugge Zwitserland en het op papier zwakke België. Plaatsing voor de volgende ronde behoort echter zeker tot de mogelijkheden. Bij de Dames -21 jaar werkt coach Lieske de Wit inmiddels al twee jaar aan de vorming van een constante basis. Hun poule is echter loodzwaar, met favorieten Groot-Brittannië en Duitsland, outsider Polen en Singapore. Nederland moet bij de beste drie eindigen om door te gaan, kortom van een van de toplanden moet gewonnen worden.

Volg alle uitslagen en bekijk wedstrijden via livestream op de website van de organisatie:
http://www.canoepolosyracuse2016.com/en_GB/

Ook is er een App van het WK te downloaden zodat je de via smartphone of tablet alles kan volgen:
https://itunes.apple.com/it/app/siracusacityapp/id883648056

Namens Oranje doet Oranje-fotograaf Hans Janssen verslag via zijn website http://www.kanopolo-oranje.nl
en ook via zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/Kanopolo-Oranjenl-1249547548405687/?fref=ts

Tenslotte heeft elke selectie ook zijn eigen facebookpagina. Check deze via: http://www.kanopolo.nl/topsport/selecties/

Categorieën: Nieuws