Op de EK in Essen heeft Oranje in de Damesklasse de halve finale gehaald. Oranje won gisteren al verrassend van titelfavoriet Groot-Brittannie met 5-4 en speelde vanochtend een uitstekende wedstrijd tegen Zwitersland. Na eerder nog van de Zwitsers verloren te hebben (4-2) was Oranje nu oppermachtig en won het met 5-1. Oranje door naar de halve finale morgenochtend. Tegenstander is nog niet helemaal zeker, maar zal waarschijnlijk Duitsland of Frankrijk zijn.

Bij de heren verliep de tweede ronde minder voorspoedig. Oranje revancheerde zich vanochtend van de pijnlijke nederlaag tegen Duitsland gisteren, door nu overtuigend en met goed spel van Zwitserland te winnen (7-2). Vervolgens moest gewonnen worden van Denemarken om de halve finale te halen. Dit lukte helaas niet. Oranje speelde een goede eerste helft; wist door twee goals van captain Hallegraeff een 1-0 achterstand weg te werken en met 2-1 ging Oranje overtuigend de rust in. In de tweede helft wist Oranje geen vuist meer te maken in de aanval; de Deense verdediging lag uitstekend en met een mazzeltje kwamen de Denen terug in de wedstrijd (2-2). Aan het einde van de wedstrijd ging het uiteindelijk helemaal mis; een makkelijk gegeven penalty resulteerde in de Deense 3-2 en einde EK voor Oranje. Wel mogen de heren nog op voor wedstrijden tegen o.a. Polen en Spanje voor de ondankbare plaats 5. Het is voor het eerst in ruim twintig jaar dat Oranje zich niet weet te plaatsen voor de halve finale van een EK. De Denen hadden ondertussen wel alle reden om te juichen; zij plaatsten zich voor het eerst voor de halve finale van een groot kampioenschap. Denemarken is aan een sterke opmars bezig; vorig jaar al haalde hun juniorenselectie overtuigend de finale van het WK. Nu dus de mannen naar de halve finale op een EK.

Bij de junioren liggen zowel de Dames als Heren tot en met 21 jaar uit de competitie. De dames wisten de laatste kans niet te benutten; Oranje was kansloos tegen het ijzersterke Groot-Brittannie (10-0) en daarmee definitief uitgeschakeld voor een plek bij de beste vier. Bij de heren was het een stuk spannender. Oranje verloor gisteren in een spectaculaire wedstrijd van GB (3-1) en moest vandaag winnen van Duitsland. De Duitsers begonnen uitstekend aan de wedstrijd, stonden lang voor met 2-0, maar moesten toch toestaan dat Oranje zich knap terug knokte. De 2-2 was echter niet genoeg en het waren uiteindelijk de Duitsers die met 3-2 aan het langste end trokken. Oranje mag nu nog wel op voor de ondankbare vijfde plaats.

Categorieën: Nieuws