Zojuist heeft Jong Oranje in de Heren Onder 21 jaar klasse van de Europese Kampioenschappen in Catania, Italië, de bronzen medaille gewonnen. In de wedstrijd om de derde plaats werd Duitsland in de verlenging met een golden goal verslagen. Een historische prestatie; voor het eerst in 15 jaar (zilver WK 2006) weet Jong Oranje weer de halve finale van een groot kampioenschap te behalen. In de eerste ronde won Oranje overtuigend van Zwitserland (4-2), Tsjechië (7-3) en Denemarken (8-2). In de daarop volgende ronde kwam Jong Oranje uit in een loodzware poule met Ierland, Frankrijk en Italië. Ierland werd dik verslagen met 7-2, maar Frankrijk was met 7-5 net een maatje te groot. Onze Oranje talenten moesten vervolgens winnen van topland Italië. De Italianen begonnen uitstekend aan de wedstrijd, liepen uit naar een 2-0 voorsprong. Maar daarna trok Oranje het spel naar zich toe en met goals van Uphof, Pel en Vroon (2x) liep Jong Oranje uit naar een 4-2 voorsprong. Een late Italiaanse goal bracht de spanning terug in de wedstrijd, maar Oranje gaf niets meer weg. Een 4-3 overwinning was goed voor plaatsing halve finale.

In de halve finale kwam Jong Oranje uit tegen Spanje, een topteam dat eerder in het toernooi nog favoriet Duitsland wist te verslaan. Oranje kwam als snel op voorsprong door een knap uitgespeelde aanval die door Walraven werd afgemaakt. Daarna trok Spanje het spel naar zich toe. Vlak voor rust resulteerde dat in de gelijkmaker, waarna Spanje in de tweede helft verder uitliep naar 3-1. Jong Oranje rechtte nog een keer de rug en knokte zich uitstekend terug in de wedstrijd met goals van Vroon en Van ’t Hart. Oranje dwong daarmee een verlenging af, waarin Spanje aan het langste end trok en de golden goal maakte. Eindstrand 3-4 en voor Jong Oranje resteerde de wedstrijd om de bronzen plak tegen veelvoudig Europees kampioen Duitsland. Ook de wedstrijd tegen de Duitsers was een thriller. Oranje domineerde de wedstrijd, maar de Duitsers waren vreselijk effectief in de kansen die ze kregen. Walraven scoorde weer de 1-0, waarna de Duitsers al snel de gelijkmaker maakten. De wedstrijd ontplofte in de tweede helft, met een snelle voorsprong voor Oranje (goal Pel), maar daarna counterde Duitsland effectief naar een 3-2 voorsprong. Met nog maar 17 seconden op de klok wist Oranje het betere veldspel af te maken en de 3-3 te scoren (goal Walraven). Weer verlenging en dit keer was het Jong Oranje dat het verschil maakten met een golden goal door Jort Pel. Eindstand 4-3 en Jong Oranje winnaar van de bronzen plak op het EK!

In een bizarre finale won Frankrijk met maar liefst 8-7 van Spanje. Spanje begon furieus aan de wedstrijd liep uit naar een ruime 3-1 voorsprong, maar daarna was Frankrijk oppermachtig en liep al snel uit naar een ruime 7-4 voorsprong. Meerdere Franse overtredingen leidden echter tot twee gele kaarten en dus een tweevoudig powerplay situatie voor de Spanjaarden die daar optimaal van profiteerden en zich terug vochten in de wedstrijd. Maar uiteindelijk waren de Fransen net een tandje scherper en wonnen terecht met dus de bijzondere uitslag van 8-7.

tekst gaat verder onder de foto

Jong Oranje na de gewonnen wedstrijd tegen Duitsland (foto Martijn Huizinga)

In de Dames O21 jaar klasse kon Jong Oranje niet meekomen met de toplanden. Van zowel Duitsland, Frankrijk, Polen als Groot-Brittannië werd verloren. Maar Jong Oranje ontwikkelde zich sterk tijdens het toernooi en speelde gelijk tegen Italië met 3-3 en van Spanje werd met 5-4 gewonnen. Daarmee dwong Jong Oranje een plek af in de wedstrijd om de vijfde plaats tegen wederom Spanje. Dit keer waren de Spaanse talenten net even beter en wonnen met 3-2 van Jong Oranje. Een degelijke zesde plaats en een bak aan ervaring rijker.

tekst gaat verder onder de foto

Jong Oranje in actie tegen Spanje, met #4 Femke Huizinga. (foto Martijn Huizinga)

Bij de Senioren is de strijd om de medailles nog niet beslecht. Morgen, zondag 10 oktober, staan zowel in de Herenklasse als de Damesklasse de halve en eind finales op de planning. In beide klassen ligt Oranje in de halve finales. Bij de Heren is het voor het eerst sinds 2013 (World Games) dat Oranje weer in een halve finale ligt. Oranje zit in een uitstekende flow op het EK. In de eerste ronde zat Oranje in een ‘poule des doods’ met Spanje, Europees kampioen van 2017, en Groot-Brittannië (verliezend finalist van het EK in 2019). Oranje won echter knap van beide teams. Spanje werd met 4-3 verslagen en GB met 3-2. In de tweede ronde zat Oranje in een zware poule met Denemarken, Frankrijk en Rusland. Zowel van Denemarken (7-4) als Rusland (4-3) werd overtuigend gewonnen. De wedstrijd tegen de Fransen was louter nog voor het beantwoorden van de vraag wie er eerste van de poule werd. Een gelijkspel (3-3) betekent dat Frankrijk eerste werd in de poule en dat Oranje morgen tegen Duitsland moet. Duitsland, titelverdediger en huidig wereldkampioen, is uiteraard favoriet. Maar Oranje heeft vaker verrassend goede resultaten tegen onze Oosterburen behaald, dus het gaat een spannende pot worden.

Bij de Dames is Oranje ook zeker van de halve finale. Wel moet er morgenvroeg nog gespeeld worden tegen Italië, wat beslissend is voor de uiteindelijke plek waar Oranje gaat eindigen in de beslissingspoule voor de halve finale. De overwinning op Frankrijk vandaag was echter beslissend voor plaatsing. Oranje won in de laatste seconden door een knappe goal van Van den Berg (3-2). Ook van Spanje (3-1) en Polen (4-2) werd overtuigend gewonnen. Alleen Duitsland is dit toernooi tot nu toe een maatje te groot (6-1 nederlaag). Morgen, 10 oktober, dus vroeg de wedstrijd tegen Italie wat bepaalt op welke plek in de top vier Oranje in de poule eindigt en tegen wie ze moeten in de halve finale.

Het EK begon overigens een dag later dan gepland. Op dinsdag werd het speelterrein in de haven van Catania getroffen door een storm dat een groot deel van de velden en het terrein stuk maakten. De eerste speeldag op woensdag werd uitgesteld en de velden werden met man en macht herbouwd. Op donderdag kon het EK alsnog van start gaan.

Check Uitslagen en Speelschema via www.canoepolo-tournaments.eu Via deze site kom je ook op de live-stream waarmee de wedstrijden van Oranje op zondag 10 oktober te volgen zijn.

Volg de actualiteiten via de Kanopolo accounts op Facebook en Instagram (@kanopolo_nl)

Oranje in actie tegen Rusland, met #6 Tjerk Webbers (Foto Hans Janssen)

Categorieën: Nieuws