International Jouke Sjollema heeft recent bekend gemaakt niet meer uit te komen voor Oranje. Sjollema maakte sinds 2011 deel uit van de Herenselectie en werd in 2012 wereldkampioen. Een korte terugblik.

Al op jonge leeftijd maakte Jouke, samen met zijn broer Arjen, indruk als talenten van de Groninger Kanovereniging. Beiden stroomden dan ook al snel door naar Jong Oranje, zowel in 2009 als 2010 speelde Sjollema voor onze Onder 21 selectie. In 2010 eindigde ondertussen de dominantie van Deventer in Oranje. Na een teleurstellende zevende plaats op het WK stopte een groot deel van de Deventer machine die Oranje twee wereldtitels, goud op de Worldgames en twee Europese titels had bezorgd. Aan de net aangestelde coaches Schagen en Schreurs de opdracht om met een grotendeels nieuw team weer toe te werken naar succes. De basis met de sterspelers die doorgingen, Jeroen ‘JD’ Dieperink, Thomas Bartels en Jurjen Hallegraeff, werd aangevuld met jonge talenten van Michiel de Ruyter en Groningen. Jouke Sjollema debuteerde. De start was er een van vallen en opstaan. Op het EK in 2011 werd de halve finale nog gehaald, om deze met dubbele cijfers te verliezen van de Fransen. Ook naast het brons werd mis gegrepen. Voor het WK in 2012 waren de verwachtingen dan ook niet hoog gespannen. Oranje groeide echter in het toernooi en Sjollema vormde de stabiele factor in het team. Het slot op de deur in de verdediging en de bikkelaar in de aanval die spitsen als JD en Hallegraeff liet schitteren. In de beslissende wedstrijd tegen favoriet Italië werd gelijkgespeeld, genoeg voor een halve finale plaats. Weer tegen Frankrijk, maar dit keer met een heel andere uitslag. Met 2-1 werd Frankrijk verslagen en de finale gehaald. In een thriller van een finale werd vervolgens gewonnen van Duitsland. Een 4-4 eindstand eindigde in een verlenging met golden goal door JD. Oranje wereldkampioen.

In de jaren na 2012 wist Oranje nooit meer het niveau van dat WK te halen. Sjollema bleef het stabiele hart van de ploeg, maar zag om zich heen het team veranderen. Van het team van 2012 was hij tot voor kort ’the last man standing’. Nieuwe talenten dienden zich aan, maar Oranje bleef continu in de subtop acteren. Pas vorig jaar werd de ban doorbroken, met voor het eerst weer een halve finale plaats op het EK. Helaas geen medaille, maar dat was in 2011 ook niet en we weten wat er het jaar daarop gebeurde…

Jouke Sjollema gaat dat als international niet meer maken; komend jaar staan Worldgames en WK op de planning en voor Sjollema is het intensieve topsport leven steeds lastiger te combineren met zijn maatschappelijke carriere. Voor de fans van kanopolo zal het even wennen zijn, om het grote Oranje te zien zonder Sjollema die op het veld aan het bikkelen is.

Naast de wereldtitel won Sjollema ook nog drie keer de landstitel met Groningen, de laatste jaren speelde hij voor het Alkmaarse Odysseus.

Sjollema in karakteristieke actie op het EK van 2015 tegen Portugal

Categorieën: Nieuws