Morgen, zaterdag 9 november, zal er in Madrid een bijeenkomst van de Internationale Kano Federatie (International Canoe Federation, ICF) plaats vinden. Doel van de meeting is het bespreken van de verdere ontwikkeling van de sport en dan in het bijzonder de spelregels. Namens het Watersportverbond zal oud-bondscoach, oud-Oranje-captain en Deventercaptain Michiel Schreurs aanwezig zijn. Schreurs speelde als international vier WK finales en werd twee keer wereldkampioen. Als bondscoach van Oranje won hij de wereldtitel in 2012. Als speler en captain van Deventer werd hij 13 keer landskampioen en won hij 8 keer de Europacup. De bond is er dan ook trots op dat hij Nederland op deze belangrijke bijeenkomst vertegenwoordigd.

De spelregels van kanopolo zijn continu in ontwikkeling. Met name om deze jonge sport interessant te maken voor televisie of livestream en dus voor sponsors. Ook speelt mee dat de sport op de shortlist voor deelname aan de Olympische spelen staat. Hier voor dienen de spelregels helder en duidelijk te zijn voor de neutrale toeschouwer en uiteraard zo attractief mogelijk te zijn. De ICF is dus continu bezig om de spelregels aan te scherpen om hier aan te kunnen voldoen. Echter in het verleden werden veranderingen in de spelregels op een weinig transparante manier doorgevoerd. De laatste wijzigingen van begin dit jaar, leidden tot een storm van protest vanuit spelers en coaches. De ICF heeft hier duidelijk van geleerd en een selecte groep spelers en coaches uitgenodigd vanuit de diverse landen en continenten om komend weekend over noodzakelijke veranderingen in de spelregels te praten.

Naast Schreurs zal ook Jacques Webbers, oud-bondscoach, huidig topsportcoördinator en speciaal adviseur voor de ICF, in Madrid aanwezig zijn. Vooraf hebben Schreurs en Webbers bij diverse Oranje coaches en spelers het net opgehaald om zo gericht input te kunnen leveren met betrekking tot de benodigde wijzigingen. De uitkomsten van het overleg worden door de ICF Canoepolocommittee meegenomen in hun voorstel richting het ICF bestuur, dan begin volgend jaar eventuele veranderingen zal moeten accorderen.

Zie ook het persbericht dat de ICF deze week publiceerde: ICF-persbericht

Categorieën: Nieuws