Het Damesteam van KV Keistad uit Amersfoort heeft gisteren beslag gelegd op de bronzen plak op de Europese Club Kampioenschappen (ECC) van de ECA. Deze ‘champions league’ voor kanopolo wordt jaarlijks in het een-na-laatste weekend van september gehouden en is enkel toegankelijk voor de nummers 1 en 2 van de landelijke competities van de bij de European Canoe Association (ECA) aangesloten landen. In de Herenklasse was Nederland vertegenwoordigd door landskampioen Odysseus Alkmaar en de nummer 2 van vorig jaar, Trekvogels uit Haarlem. Bij de Dames speelden Michiel de Ruyter (Uithoorn) en landskampioen Keistad.

Damesklasse
De dames uit Amersfoort behaalde een historische prestatie door als eerste Nederlandse damesteam het podium te behalen. Keistad won in de eerste ronde overtuigend van het Italiaanse KC (13-2) en Madrid (7-0), won nipt van Hamburg (3-2) en van het sterke Franse Montpellier werd met 5-1 verloren. Als tweede in de poule plaatste Keistad zich voor de kwartfinalepoule waarin gewonnen werd van het Italiaanse Catania (5-3) en verloren van Berlijn (3-1). Catania won vervolgens weer met 5-4 van Berlijn. Voor de Keistad dames billen knijpen tijdens deze laatste wedstrijd van de poule: op doelsaldo bleef Keistad de Italianen voor. In de halve finale werd vervolgens verloren van het duidelijk sterkere Loire uit Frankrijk (4-1). In de knotsgekke wedstrijd om de bronzen medaille, won Keistad verrassend met 7-6! van Montpellier, het team dat eerder nog met ruime cijfers won van Keistad. In de finale was Loire ook te sterk voor Berlijn en met 4-1 legden de Fransen beslag op de Europese titel voor clubteams. De dames van Michiel de Ruyter wisten de eerste ronde niet te overleven en eindigde uiteindelijk op een 11e plaats in de eindranking.

Foto: Keistad op het podium als trotse winnaar van het Europese brons

Herenklasse
Bij de heren behaalde landskampioen Odysseus voor het eerst in de historie van de club de halve finales van dit prestigieuze toernooi. Odysseus Alkmaar won in de eerste ronde van het Belgisch Ieper (5-2), het Portugese Barra (3-1) en het Britse Liverpool  (6-3). Na een nipte nederlaag tegen het Italiaanse Chiavari  (4-3), ging Odysseus als tweede door naar de kwartfinalepoule. Daarin werd overtuigend gewonnen van Hamburg (4-1), nipt verloren van het Deense Silkeborg (3-2) en knap gelijk gespeeld tegen de Spaanse landskampioen Retiro (4-4). Als tweede in de poule plaatste Odysseus zich voor het eerst in historie voor de halve finales van de ECC. Hierin verloor het met 3-2 van het Franse Montpellier. De wedstrijd om de bronzen medaille werd vervolgens ook verloren van Retiro (7-4). Helaas dus geen medaille voor de Alkmaarders, maar wel een uitstekende prestatie van onze landskampioen. Het team van organiserende club KRM Essen wist ondertussen de vorig jaar ook gewonnen titel te verdedigen. De Duitsers wonnen in de finale met 2-1 van Montpellier, een rematch van de finale van vorig jaar waar de Duitsers dus ook als winnaar uit naar voren kwamen. Het Haarlemse Trekvogels kwam niet door de eerste ronde heen en eindigde uiteindelijk als 20e.

Foto: het team van Odysseus na het behalen van een historische halve finale.

Hieronder: eindranking ECC 2017 in de heren- en damesklasse. 

Categorieën: Nieuws