Na twee jaar corona-lockdowns was het afgelopen Paasweekend eindelijk weer zo ver. In Helmond werd het nieuwe kanopolo-seizoen afgetrapt met het eerste grote internationale toernooi van Europa. Ruim tachtig teams vanuit heel Europa, van Finland tot Frankrijk, kwamen bij HWC Helmvaarders bijeen om in vier klassen – van Heren 1 tot Dames, te strijden om de eindoverwinning van Helmond International Tournament (HIT). Het podium in de hoogste klasse eindigde met een volledige Duitse bezetting. Liblar, met Oranje-international Mats Pel in de basis, won de finale overtuigend van Duits landskampioen Havelbruder Berlijn (3-1). De derde plaats was voor KRM Essen dat Deventer met 1 doelpunt nipt wist te verslaan in de wedstrijd om het brons. Aan het begin van het toernooi leek het er overigens helemaal niet op dat Liblar een finaleplaats zou gaan halen. De Duitsers verloren de eerste wedstrijd met ruime cijfers van Belgisch landskampioen Ieper (7-3). Als tweede in de eerste ronde poule ging Liblar met hakken over de sloot naar de volgende ronde. Maar Liblar herstelde sterk in de tweede ronde-poule. Onder ander Nederlands landskampioen Viking Venlo en Odysseus (Alkmaar) werden verslagen. In de halve finale was Liblar met drie goals van Pel te sterk voor Essen (3-2), om vervolgens in de finale met kampioen Berlijn af te rekenen.

In de Tweede klasse won Keistad (Amersfoort) de finale van het Franse Lille. In de Derde klasse was de jeugd van Havelbruder in de finale te sterk voor de jeugd van Odysseus. Bij de Dames won Oranje het toernooi overtuigend. De nationale selectie gebruikte het toernooi als voorbereiding op het onder andere de World Games en het WK later dit jaar en won alle wedstrijden met dubbele cijfers.

Alle uitslagen en eindstanden zijn terug te lezen op Helmond International Tournament 2022 – kayakers.nl