Tot onze grote spijt heeft bondscoach Kasper Schagen van de Herenselectie aangegeven per direct te stoppen als coach van Oranje. De redenen zijn divers, maar met name gelegen in een vertrouwensbreuk tussen Schagen en de Kanopolocommissie van het Watersportverbond over de te kiezen strategie voor het komende jaar. Een van de grootste frustraties bij zowel Kanopolocommissie als Schagen is het feit dat in de afgelopen twee jaar het niet gelukt is om een tweede coach te vinden om samen met Schagen de duofunctie van bondscoach in te vullen. De Nederlandse heren staan voor de uitdaging om de aansluiting met de wereldtop te maken na een teleurstellende negende plaats vorig jaar op het WK. Deze uitdagende opdracht kan niet door 1 bondscoach alleen gedragen worden. Dit is ook in het verleden gebleken toen tijdens de vele successen van Oranje de technische staf altijd uit minimaal twee bondscoaches bestond. Tot op heden is het de commissie echter niet gelukt om de technische staf rondom Oranje te verbreden of te verdiepen. Voor Schagen een van de redenen om er voor te kiezen te stoppen als coach.

De Kanopolocommissie betreurt dit ten zeerste. Kasper Schagen was en is een topper die Oranje ruim zes jaar op rij intensief heeft getraind en gecoacht. Onder Schagen werd Oranje in 2012 wereldkampioen. In 2013 wist Oranje de halve finales van de World Games te halen. Ook op het WK van 2014 wist Schagen het maximale uit het team te halen. Met twee basisspelers die beiden net terug waren gekomen van een zeer ernstig ziekbed, wist Schagen Oranje naar een vijfde plaats te leiden. Na het teleurstellende EK in 2015 waar de halve finales werden misgelopen, is in 2016 het roer om gegaan en heeft Schagen de nodige vernieuwing doorgevoerd in Oranje. Met een grotendeels nieuw team werd vorig jaar goed begonnen; zo werd het eerste toernooi om de ECA Cup in Polen gewonnen. Echter deze lijn kon niet het hele seizoen vast gehouden worden, wat resulteerde in een teleurstellend WK. Na de WK werd al de conclusie getrokken dat, om deze jonge ploeg naar een hoger niveau te tillen, er meer ondersteuning nodig was voor Schagen. Dat hier geen invulling aan kon worden gegeven heeft nu mede geleid tot het huidige afscheid van Kasper Schagen als coach.

De Kanopolocommissie wil Kasper Schagen bedanken voor alle tijd, energie en liefde die hij in de sport en Oranje heeft gestoken. De functie van bondscoach is een vrijwilligersfunctie waar geen vergoeding tegenover staat. In dat licht is de tijd en effort die Schagen in het team heeft geïnvesteerd onbetaalbaar gebleken. Voor de commissie en het team nu de uitdaging om op korte termijn een oplossing te vinden voor lopende seizoen. Als dit is ingevuld, dan zal de commissie ook haar eigen functioneren op topsportgebied evalueren en kijken welke veranderingen noodzakelijk zijn om op langere termijn onze teams op topniveau mee te laten draaien. Dat dit een uitdaging is gezien de beperkte, financiële, middelen voor handen beseft de commissie maar al te goed.

Categorieën: Nieuws