Aanstaande woensdag 26 augustus gaat in het Duitse Essen de elfde Europese Kampioenschappen Kanopolo van start. Oranje zal in alle vier de divisies (heren, dames, heren tot en met 21 jaar en dames tot en met 21 jaar) vertegenwoordigd zijn. Bij de heren won Oranje al twee keer de Europese titel; zowel in 2003 als 2007 won Oranje goud. Voor de komende kampioenschappen geldt Oranje als outsider; de afgelopen drie edities wist Oranje altijd de halve finale te halen om vervolgens op de meest ondankbare, vierde, plaats te eindigen. Vorig jaar eindigde Oranje als vijfde op het WK, achter wereldkampioen Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Kortom, allen Europese landen die ook op komend EK zullen uitkomen. Favorieten voor de titel zijn Frankrijk, die haar status als wereldkampioen wil verdedigen en Duitsland; titelverdediger en dit jaar oppermachtig in de voorbereidende toernooien. Voor eigen publiek spelen is voor Duitsland echter niet altijd een voordeel. Zowel op het WK in 2002 als het EK in 2009, beiden gehouden in Essen, wist der Mannschaft geen goud te pakken.

Oranje is in de eerste ronde geplaatst in een loodzware poule met wereldkampioen Frankrijk, het sterke Zweden en het op papier zwakke Portugal. Op donderdag en vrijdagochtend worden de wedstrijden in de eerste ronde gespeeld. Wedstrijden in de tweede ronde staan gepland op vrijdagmiddag en zaterdag. Halve finales en finale op zondag.

Bij de dames komt Oranje met een grotendeels nieuw team. Na het dramatisch verlopen WK vorig jaar (Oranje mistte op 1 doelpunt de halve finale) is driekwart van het oude team gestopt. Het team heeft echter nog steeds een ervaren basis en kan in de eerste ronde, met gelijkwaardige teams als Polen, Denemarken en Portugal, zeker goede zaken doen.

In de juniorenklassen, dames en heren, zijn grootmachten Duitsland en Frankrijk de absolute favorieten voor het behalen van de finale. Daaronder zijn alle teams nagenoeg gelijk aan elkaar – Oranje heeft het in zich om zowel bij de dames als heren tot en met 21 jaar, te stunten en een halve finale plek af te dwingen. Echter de verschillen zullen minimaal zijn.

Wat: Europese Kampioenschappen Kanopolo
Waar: Essen, Duitsland
Wanneer: woensdag 26 augustus tot en met zondag 30 augustus
Wie: Oranje Heren, Oranje Dames, Oranje Junioren tot en met 21 jaar