Het EK in het Franse Saint Omer is gisteren in de Herenklasse verrassend gewonnen door Spanje. Voor het eerst in historie behaalde de Spanjaarden de finale van een EK en direct was het prijs. In de halve finale wist Spanje al knap wereldkampioen Italië te verslaan (3-1). In de finale waren de Spanjaarden vervolgens ook te sterk voor de absolute favoriet voor de titel, Duitsland. De Duitsers, titelverdediger en vorige maand nog met grote overmacht winnaar van de gouden medaille op de Wereldspelen, konden in de finale niet op tegen de snelheid van de Spanjaarden. Een snelle Duitse 1-0 voorsprong bracht Spanje niet van de wijs. Spanje nam controle over het spel, scoorde snel twee doelpunten en bleef domineren. Een penalty in de tweede helft leidde tot de 3-1. Duitsland maakte direct daarop de aansluitingstreffer, maar moest vervolgens het risicovolle man-tegen-man gevecht aangaan. Spanje speelde dit prima uit en scoorde de 4-2 waarmee de wedstrijd op slot werd gegooid. Voor Spanje is het de eerste grote prijs in historie en het nog jonge kanopolo heeft een nieuwe Europees kampioen, nadat in de afgelopen twintig jaar de titel verdeeld werd over de vijf ‘grote’ landen Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland, Italië en recordwinnaar Duitsland. De top van de sport wordt duidelijk breder. Naast Spanje vielen dit toernooi onder andere Portugal en Rusland positief op. Portugal versloeg het doorgaans sterkere Groot-Brittannië in de strijd om de zevende plaats en relatieve nieuwkomer Rusland wist in de voorrondes de latere winnaar Spanje bijna onderuit te halen. Spanjaarden wisten niptmet 3-2 te winnen en voorkwamen daarmee een vroegtijdige uitschakeling. Oranje greep naast de podiumplaatsen. Op zaterdag werd verrassend verloren van het op papier zwakkere Groot-Brittannië. Oranje resteerde op zondag nog de wedstrijden om de vijfde plaats. De Nederlandse equipe voldeed aan zijn sportieve plicht en versloeg achtereenvolgens Portugal (5-4) en Denemarken (7-3).

Bij de Dames geen verrassing helaas. Titelverdediger Duitsland was hier het hele toernooi oppermachtig. Het land domineert het Europese kanopolo in de damesklasse al jaren en ook nu waren zij de sterkste. In de halve finale werden de Britten van het veld gevaagd (8-2). In de finale was Frankrijk gelijkwaardig, maar kregen de Franse dames een lesje in effectiviteit. Terwijl de Fransen het meeste balbezit hadden, waren het de Duitsers die uiterst effficiënt omgingen met de schaarse kansen en uiteindelijk met 2-1 wonnen. Oranje kon helaas niet mee in de strijd om de medailles. Onze dames wonnen op het laatste EK nog een bronzen plak en eindigde vorig jaar op het WK knap op een vierde plaats. Helaas wisten de Oranje dames deze lijn niet door te trekken naar dit seizoen. Op de Wereldspelen werd een maand terug op 1 doelpunt de halve finales gemist en ook nu werd met 1 doelpunt verschil de halve finales mis gelopen. Oranje verloor in de tweede ronde van de uiteindelijke nummer drie Zwitserland (4-3) en was daarmee kansloos voor een podiumplaats. De wedstrijd om de vijfde plaats werd vervolgens verloren van het sterke Italië, nummer drie op de recente Wereldspelen.