Dit artikel wordt periodiek geactualiseerd. Laatste actualisatie: 24 mei

In verband met de corona uitbraak zijn er de nodige restricties voor kanopolo in Nederland. We volgen hier in het beleid van de Nederlandse overheid in combinatie met de adviezen en richtlijnen van het NOC*NSF en het Watersportverbond. Zie voor meer informatie over corona en watersport: https://www.watersportverbond.nl/kenniscentrum/coronavirus

Tot 1 september zijn alle (sport)events geannuleerd. In gezamenlijkheid trainen op het water mag weer sinds 11 mei, echter dienen spelers dan wel 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Dus geen fysiek contact, duels of wedstrijden. Wat kan dan wel: techniek-, duur-, kracht- en tactiektrainingen. Ook kan je trainen met de bal. Advies bij baltrainingen is om dit in kleine groepjes te doen en ballen van te voren en na afloop schoon te maken. Advies aan sportverenigingen is om een kort protocol op te stellen hoe op de vereniging om te gaan met de corona-richtlijnen, oa om duidelijkheid te geven aan spelers, trainers en ouders hoe je op de kant voldoende afstand bewaard, bij aankomst en vertrek, bij omkleden, etc.. Kleedkamers en kantines dienen sowieso nog dicht te blijven. Verder de continue oproep: heb jij of huisgenoten klachten, blijf dan thuis!

Voor jeugd tot en met 12 jaar geldt de 1,5 meter richtlijn niet, die mogen dus wel duels en trainingswedstrijden met elkaar varen. Het Watersportverbond hanteert voor de verenigingen een speciaal jeugdprotocol: https://www.watersportverbond.nl/kenniscentrum/coronavirus/protocol-jeugdsport

Diverse sportactiviteiten voor het komende seizoen zijn geannuleerd:

  • De aangescherpte maatregelen per 23 maart en de aanpassingen per 11 mei, leiden er toe dat grote sportevents geen doorgang kunnen vinden tot en met 1 september. De Kanopolocommissie ziet hier door onvoldoende basis voor een volwaardig Nederlands Kampioenschap. Dit houdt in dat het NK en alle bijbehorende speelweekenden in mei, juni en september zijn geannuleerd. De Kanopolocommissie streeft er wel naar om in september een bekertoernooi te organiseren. Dit zal in de weekenden van 5-6 september en 26-27 september plaats vinden. Doorgang hiervan is uiteraard afhankelijk van het overheidsbeleid m.b.t. corona. Meer informatie volgt.
  • Het verbieden van (vergunningsplichtige of meldplichtige) events tot en met 1 juni heeft ook tot gevolg dat de internationale toernooien van Helmond (HIT), Uithoorn (Amsterdam Open) en Venlo (Haventoernooi) niet door zullen gaan. Ook alle andere toernooien tot 1 september zijn in beginsel geannuleerd. Verdere communicatie hier over laat de kanopolocommissie over aan de cluborganisaties zelf.
  • Eerder is al besloten dat de scheidsrechterscursus van zondag 22 maart wordt geannuleerd. Dit geldt ook voor de ‘wervingsmiddag’ die dezelfde dag gepland stond. De cursus zal in een later stadium worden ingehaald. Ook de ‘train-de-trainers’ dag van 13 juni is geannuleerd en zal in een later stadium worden ingehaald.
  • Vanuit de organisaties van het Charleroi Toernooi (2-3 mei) en de Duitsland Cup (Essen, 30 en 31 mei, 1 juni) is bericht ontvangen dat deze toernooien niet doorgaan. Verwachting is dat alle (buitenlandse) clubtoernooien tot augustus geen doorgang zullen vinden. Communicatie hierover is aan de organisatie van de toernooien zelf.
  • De ECA heeft bekend gemaakt dat alle internationale ECA toernooien tot en met medio augustus geannuleerd worden. Voor Kanopolo zijn dit de ECA Cup in Mechelen (‘Vlaanderen Cup’, 27 en 28 juni en de ECA Cup in Essen (25 en 26 juli). Dit jaar dus geen ECA Cup. Vooralsnog staan de ECC (clubkampioenschappen) nog wel op het programma in oktober. Mocht dit doorgang vinden, dan zal de Kanopolocommissie in overleg gaan om te bezien of Nederland hier aan kan deelnemen en zo ja, met welke teams. Dit uiteraard ook weer onder voorbehoud van het dan geldende overheidsbeleid en het beleid van NOC*NSF en Watersportverbond.
  • Het ICF heeft bekend gemaakt dat de Wereldkampioenschappen in Rome verplaatst worden van september 2020 naar april 2021.
Categorieën: verenigingnieuws