Dit artikel wordt periodiek geactualiseerd. Laatste actualisatie: 3 november 2020

In verband met de aangescherpte corona-richtlijnen bekend gemaakt op de persconferenties van 13 oktober en 3 november, zijn er de nodige restricties voor kanopolo in Nederland. Er gelden verscherpte maatregelen voor contactsport, dus ook voor kanopolo, voor spelers van 18 jaar en ouder:
– wedstrijden en trainingen in groepsverband zijn niet toegestaan,
– kantines, sanitair en kleedkamers zijn gesloten,
– trainen mag enkel op 1,5 meter afstand van elkaar, in groepjes van maximaal 2 personen.
Tijdsduur is vooralsnog onbekend maar bovenstaande maatregelen zullen naar verwachting minimaal tot einde jaar duren. Jeugd (tot en met 17 jaar) mag dus wel in groepsverband en binnen 1,5 meter van elkaar trainen. Ook hier is natuurlijk het advies om de hygiëne maatregelen zo goed mogelijk op te volgen.

Advies aan sportverenigingen is om een protocol op te stellen hoe op de vereniging om te gaan met de corona-richtlijnen, o.a. om duidelijkheid te geven aan spelers, trainers en ouders hoe je voldoende afstand bewaard, bij aankomst en vertrek, bij omkleden, etc.. Verder de continue oproep: hebben jij of huisgenoten klachten, blijf dan thuis en laat je testen!

De voorwaarden voor sporten kunnen per gemeenten of veiligheidsregio verschillen. Kortom, check de richtlijnen van jouw veiligheidsregio of gemeente!

We volgen verder het beleid van de Nederlandse overheid in combinatie met de adviezen en richtlijnen van het NOC*NSF en het Watersportverbond. Zie voor meer informatie over corona en watersport: https://www.watersportverbond.nl/kenniscentrum/coronavirus
Meer informatie, zie ook https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

NK gaat niet door
De aangescherpte maatregelen per 23 maart en de aanpassingen per 11 mei, leiden er toe dat grote sportevents geen doorgang kunnen vinden. De Kanopolocommissie ziet hier door onvoldoende basis voor een volwaardig Nederlands Kampioenschap. Dit houdt in dat het NK en alle bijbehorende speelweekenden in mei, juni en september zijn geannuleerd. Ook alle internationale toernooien in Nederland (en de ons omliggende landen) gaan in 2020 niet door. Verdere communicatie hier over laat de kanopolocommissie over aan de cluborganisaties zelf.

Momenteel werkt de Kanopolocommissie aan een nieuwe opzet voor het NK in 2021, uitgaande van het feit dat dan de beperkende corona-maatregelen nog steeds gelden. Communicatie hierover richting de verenigingen volgt in november/december.

Diverse sportactiviteiten voor het seizoen 2020 zijn geannuleerd:

  • Eerder is al besloten dat de scheidsrechterscursus van zondag 22 maart wordt geannuleerd. Dit geldt ook voor de ‘wervingsmiddag’ die dezelfde dag gepland stond. De cursus zal in een later stadium worden ingehaald. Ook de ‘train-de-trainers’ dag van 13 juni is geannuleerd en zal in een later stadium worden ingehaald.
  • De ECA heeft bekend gemaakt dat alle internationale ECA toernooien geannuleerd worden. Voor Kanopolo zijn dit de ECA Cup in Mechelen (‘Vlaanderen Cup’, 27 en 28 juni en de ECA Cup in Essen (25 en 26 juli). Dit jaar dus geen ECA Cup. Ook de Europese Clubkampioenschappen (ECC) in oktober zijn geannuleerd.
  • Het ICF heeft bekend gemaakt dat de Wereldkampioenschappen in Rome verplaatst worden van september 2020 naar april 2021.
Categorieën: verenigingnieuws